ГоловнаСвіт

Столтенбег: Росія не є реальною загрозою для країн НАТО

Генсек НАТО сподівається на поліпшення відносин військового блоку з Росією

Столтенбег: Росія не є реальною загрозою для країн НАТО
Фото: EPA/UPG

Росія не становить реальну загрозу для країн НАТО і альянс як і раніше сподівається на поліпшення двосторонніх відносин.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту у рідну Норвегію, інформує агентство Рейтер.

За його словами, Росія готова була використовувати силу, щоби змінити кордони в Європі. Серед прикладів він назвав Крим, схід України і Грузію.

"Ми бачимо більше непередбачуваності, більшу нестачу безпеки і зростання тривоги. Однак я не думаю, що ми бачимо якусь безпосередню загрозу, що витікає зі сходу, для якої б то не було країни НАТО", - заявив він в ефірі норвезької радіостанції NRK.

НАТО неодноразово критикувало Росію за участь у донбаському конфлікті і вимагає від Москви повного виконання Мінських домовленостей про припинення вогню на сході України. Однак Росія, незважаючи на численні докази, заперечує участь своїх військ і постачання зброї донбаським бойовикам.

Конфлікт в Україні викликає найбільше занепокоєння у країн Балтії - Латвії, Литві та Естонії, які є членами НАТО. Балтійські держави ізольовані від решти частини Євросоюзу, на їхній території проживають російськомовні меншини, що, як заявив торік президент РФ Володимир Путін, дає Росії право на військову інтервенцію для захисту російськомовного населення цих країн.

Крім того, Столтенберг натякнув на те, що відносини між альянсом і Росією зможуть покращитися.

"Наша мета як і раніше полягає у співпраці з Росією. Це в інтересах як НАТО, так і Росії", - сказав генсек.

Нагадаємо, у травні стало відомо, що Польща і країни Балтії попросять розмістити у себе постійний контингент НАТО для протистояння посилюється військової активності Росії на воді і у повітрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram