ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США заявили про знищення 10 тис. Бойовиків ІД за час 9-місячної військової кампанії

Іракський прем'єр розкритикував союзників за недостатні зусилля у боротьбі з ІД

США заявили про знищення 10 тис. Бойовиків ІД за час 9-місячної військової кампанії
архив
Фото: www.1news.az

Понад 10 тис. бойовикоів терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) вбито за час 9-місячної військової кампанії, яку проводить міжнародна коаліція на чолі з США.

Про це заявив заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен, інформує агентство Рейтер.

Після зустрічі представників коаліції у Парижі, він заявив про значний прогрес у боротьбі з ісламістами, проте зазначив, що угруповання залишається життєздатним і може "проявити ініціативу".

"Даеш (Daesh - арабський акронім "Ісламської держави" зазнав значних втрат з моменту початку цієї кампанії, понад 10 тис. (бойовиків)", - сказав Блінкен. "У кінцевому підсумку це вплине (на ситуацію)", - додав він.

У вівторок західні і арабські держави, що завдають повітряних ударів по позиціях ІД, підтримали план Іраку з повернення захопленої бойовиками території після того, як іракський прем'єр звинуватив їх у тому, що вони не докладають достатньо зусиль, щоб допомогти Багдаду відтіснити бойовиків.

"На початку цієї кампанії (ми) казали, що на це потрібен час, - зазначив Блінкен. - Ми розробили план на три роки, і ми здійснюємо його дев'ять місяців".

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська Держава") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося до громадянської війни в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановило контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосило там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони приступили до завдання повітряних ударів по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram