ГоловнаСвіт

Європейські політики пишаються потраплянням у "чорний список" РФ

Росія оголосила нев'їзними 89 європейців.

Європейські політики пишаються потраплянням у "чорний список" РФ
Карел Шварценберг
Фото: EPA/UPG

Європейські політики, які опинилися в "чорному списку" Росії за критику путінського режиму, заявили, що горді бути в ньому, пише AFP.

"Ті, хто намагається закрити нам рот і налякати нас за те, що ми відстоюємо цінності, варті ще більшої критики. Особисто для мене - це прихильність до відстоювання миру і свободи в Україні. Я радше пишаюся, ніж боюся, це додає мені рішучості продовжувати. Якщо Кремль сприймає мене і моїх колег серйозно, отже, ми робимо все правильно", - заявила євродепутат від Швеції Анна Марія Корацца Більдт, дружина колишнього шведського прем'єра Карла Більдта.

Колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, переконаний критик російської політики в Україні, також заявив, що радий бути в цьому списку. "Коли я побачив інші імена [в списку], то виявилося, що це вельми пристойна компанія. Я вважаю це нагородою", - заявив він.

Водночас німецький уряд закликав Росію відкрито назвати людей, яких вона не бажає бачити на своїй території, і порозумітися. "У той час як ми намагаємося розрядити гіркий і небезпечний конфлікт у центрі Європи, такі дії не допомагають", - заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Маргот Вальстрем, глава МЗС Швеції (в російський список потрапило безліч шведів), також висловила невдоволення діями Росії. "Ця поведінка неймовірно вражає і, на жаль, не покращує імідж Росії. Ми зажадали роз'яснень із цього приводу", - сказала вона.

За словами прес-секретаря Представництва ЄС у Росії Сорен Ліборіус, Росія надала список осіб, але в документі МЗС РФ не вказано жодних причин, через які тій чи іншій персоні не можна відвідувати Росію і нічого не сказано про юридичні процедури у зв'язку із цим.

"Такий список із 89 громадян ЄС надійшов до нас у четвер. Нам передали цей список із МЗС, і було сказано, що це не для публікації", - сказав він "Интерфаксу".

Нагадаємо, у чорний список Росії включено 89 європейців, зокрема безліч євродепутатів, діючих і колишніх дипломатів, військових і низку інших осіб, таких як французький інтелектуал Бернар-Анрі Леві, грецький підприємець Теодор Маргелос.

Повний перелік є на сайті LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram