ГоловнаСвіт

Прокурори попросили посадити друга Царнаєва на 7 років

Суд у справі ще двох друзів бостонського терориста відбудеться 5 червня

Прокурори попросили посадити друга Царнаєва на 7 років

У США федеральні прокурори попросили суд в середу, 27 травня, засудити друга засудженого за теракт на Бостонському марафоні Джохара Царнаєва - Діаса Кадирбаєва до сімох років в'язниці за перешкоджання розслідуванню.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Громадянин Казахстану є одним із трьох друзів раніше засудженого Царнаєва, яких звинуватили у втручанні в розслідування вибуху.

Кадирбаєв, який перебував у США як студента по обміну, визнав себе винним у перешкоджанні правосуддю у серпні 2014 року. У цій справі проходять також Азамат Тажаяков і Робель Філіпос (Robel Phillipos) із Кембриджу.

Злочин полягав у тому, що друзі Царнаєва, впізнавши у повідомленнях ФБР про "бостонського терориста" свого друга Джохара Царнаєва, не поінформували владу, а замість цього взяли в його кімнаті у гуртожитку рюкзак, у якому були порожні коробки з-під феєрверків, і викинули його.

Те, що Кадирбаєв знав про причетність Царнаєва до теракту, з'ясувалося після прочитання його висловлювань у російській соціальній мережі, зазначили прокурори. "Мій найкращий друг зробив це", "Вони викрали машину, вбили поліцейського", - процитували вони його повідомлення.

Водночас доказів того, що Кадирбаєв знав про плани Царнаєва влаштувати вибух на марафоні, або відігравав якусь роль у цьому теракті, немає. Однак його звинуватили у перешкоджанні розслідуванню справи про тероризм.

Кадирбаєву загрожувало до 25 років в'язниці, проте, оскільки він погодився з обвинуваченням і визнав себе винним, прокурори попросили м'якше покарання.

Винесення вердикту іншому фігуранту справи, Тажаякову, призначено на 5 червня. Цього ж дня очікується оголошення вироку Філліпосу, якого визнали винним у брехні слідчим.

Самого Царнаева засудили до смертної кари 15 травня. Його визнали винним за всіма 30 пунктами звинувачення, 17 з яких передбачають смертну кару.

Унаслідок вибухів на Бостонському марафоні 15 квітня 2013 року загинули три людини, понад 280 отримали поранення. В організації теракту звинуватили братів Царнаєвих - уродженців Чечні, які перебралися в США близько 10 років тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram