ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" пригрозила купити в Пакистані ядерну зброю

Бойовики похвалилися мільярдами доларів на банківських рахунках.

"Ісламська держава" пригрозила купити в Пакистані ядерну зброю
Фото: independent.co.uk

"Ісламська держава" може протягом року отримати ядерну зброю. Таку заяву терористи зробили у своєму журналі Dabiq, повідомляє The Independent.

У статті "Ідеальний шторм", нібито написаній британським заручником Джоном Кантлі, зазначено, що ІД вже має танки, ракетні установки, протиповітряні системи і готова роздобути потужнішу зброю.

"В Ісламської держави в банках лежать мільярди доларів, тож вона може наказати своєму вілаяті в Пакистані купити у торговців зброєю, пов'язаних із корумпованими чиновниками, і ядерну зброю", - йдеться в статті. Автор зазначає, що такий сценарій поки що гіпотетичний, але він "набагато реальніший, ніж іще рік тому". "А якщо не ядерну зброю, то як щодо кількох тисяч тонн вибухівки на основі нітрату амонію? Це буде нескладно провернути", - йдеться в статті.

Публікація також містить погрозу Сполученим Штатам: нібито ІД має намір завдати по Америці такого удару, якого не було ніколи раніше.

Водночас Independent зазначає, що розмови про ядерну зброю - поки що просто вихваляння, хоча "Ісламська держава" дійсно має дуже міцне фінансове підґрунтя. Вона контролює кілька нафтових родовищ у Сирії й Іраку, а також торгує артефактами із захоплених історичних місць. Крім того, бойовики збирають податки з місцевого населення і використовують інші методи отримання грошей. За деякими оцінками, бюджет "Ісламської держави" може становити близько 2 млрд доларів, хоча точних даних немає.

Видання також зазначає, що погрози ІД надходять на тлі перемінних успіхів на фронті. Бойовиків вибили з Тикрита в Іраку, але вони захопили Рамалді і Пальміру.

Нагадаємо, що бойовики ІД контролюють понад половину території Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram