ГоловнаСвіт

Юнкер назвав Орбана диктатором і дав йому ляпаса

Голова Єврокомісії в оригінальний спосіб пожартував

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на саміті в Ризі жартома назвав прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "диктатором". 

При наближенні Орбана Юнкер сказав: "Диктатор йде". Коли ж угорський прем'єр підійшов, голова Єврокомісії підняв догори руку для вітання, знову вимовив "Диктатор" і після рукостискання дав Орбану ляпаса.

Як зазначає агентство "Рейтер", так голова Єврокомісії спробував розрядити обстановку після тижня важких переговорів між Брюсселем і прем'єром Угорщини.

Угорського прем'єр-міністра часто критикували за його "самодержавність". З моменту приходу до влади у 2010 році Орбан провів низку реформ у галузі юстиції, засобів масової інформації та економіки, які на заході були визнані такими, що порушують фундаментальні свободи. Крім того, нещодавно Віктор Орбан запропонував відновити дискусію про смертну кару, скасовану в Угорщині в 1990 році. У Євросоюзі діє мораторій на страту, пропозиція Орбана викликала бурхливе невдоволення серед країн-членів.

У вівторок в Європарламенті розпочалися дебати з приводу пропозиції угорських чиновників про повернення смертної кари. Орбан вилетів до Брюсселя, щоб взяти участь у дебатах, а також обговорити новий план Юнкера з надання притулків для психічно хворих людей.

21–22 травня в Ризі проходив саміт "Східного партнерства", в якому взяли участь країни ЄС і шість пострадянських держав: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна. На саміті країни домовилися про шляхи подальшої співпраці та підписали підсумкову декларацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram