ГоловнаСвіт

У Туреччині поліція затримала десятки противників Ердогана

Затримання противників турецького президента провели у більш ніж 10 інших провінціях

У Туреччині поліція затримала десятки противників Ердогана

Турецька поліція у п'ятницю почала операцію із затримання десятків людей, в тому числі бізнесменів, які вважаються прихильниками колишнього союзника діючого президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоагана, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, котрий проживає у США.

Про це повідомляє Рейтер з посиланням на турецьке агентство Dogan.

За даними Dogan, поліцейська операція проводилася у провінції Конья, однак затримання відбулися більш ніж у 10 інших провінціях. При цьому було затримано 20 осіб, в тому числі колишнього начальника поліції східної провінції Бінгеля Еркана Тастекіна (Ercan Tastekin).

"Я затриманий. Ймовірно тому, що ми говорили... І говорили правду. Це не проблема", - написав Тастекін у "Твіттері".

У грудні 2013 року поліція Туреччини провела велику антикорупційну операцію. За підозрою у махінаціях з державними тендерами, перевищенні посадових повноважень і хабарництві було заарештовано десятки людей - бізнесменів, чиновників вищого рангу і їхніх родичів. Під підозрою опинився також син нинішнього глави держави Ердогана. Однак восени 2014 року генпрокуратура Стамбула постановила, що "для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав". Тепер неосудними виявилися і міністри.

Ердоган, на той момент прем'єр-міністр, відповів на дії поліції у боротьбі з корупцією масовими звільненнями поліцейських та суддів. Сам він стверджував, що це зробили в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності "паралельної держави". Згодом він спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням в них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "Хізмет" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, який проживає в США.

У грудні 2014 року турецький суд видав ордер на арешт Ґюлена за підозрою у керівництві злочинною організацією. Сам Ґюлен заперечує будь-яку причетність до змови проти уряду.

Раніше у травні у Туреччині звільнили ініціаторів антикорупційної справи за участю найближчого оточення Ердогана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram