ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії за відмову від тесту на алкоголь пішоходу загрожуватиме арешт на 15 діб

Приводом для проходження тесту на сп'яніння вважатиметься підозра, що людина вживала алкоголь або наркотики в громадському місці

У Росії за відмову від тесту на алкоголь пішоходу загрожуватиме арешт на 15 діб
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії планує ухвалити поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП), згідно з якими пішоходам загрожуватиме штраф до 5000 рублів ($100) або до 15 діб арешту за відмову пройти тест на алкогольне сп'яніння на вимогу поліцейського.

Про це повідомляє РБК.

Відповідний законопроект групи депутатів з "Єдиної Росії", за даними РБК, Держдума планує ухвалити в остаточному читанні в п'ятницю, 22 травня. Закон схвалив профільний комітет.

З поправки випливає, що право вимагати від будь-якої людини пройти тест на алкоголь отримає "уповноважена посадова особа". Приводом для вимоги служитимуть "достатні підстави вважати", що людина вживала алкоголь або наркотики у громадському місці або в місці, де діє заборона. Також вимагати пройти тест можуть у будь-якої людини, котру запідозрять у постійному вживанні наркотиків або психотропних речовин.

Відмова від складання тесту загрожуватиме штрафом від 4000 до 5000 тис. рублів або адміністративним арештом на строк до 15 діб. За даними РБК, ініціатором цієї поправки був уряд Росії.

Під дію нової статті КпАП не потраплять автомобілісти, а також льотчики, моряки і люди зі зброєю - для них передбачені інші покарання.

Рада Держдуми 21 травня вирішила включити цей законопроект до порядку денного пленарного засідання палати на 22 травня. Співрозмовник РБК з Держдуми розповів, що, як очікується, законопроект повернуть з третього на друге читання, щоб ухвалити технічні поправки, і того ж дня ухвалять остаточно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram