ГоловнаСвіт

Форум "Східного партнерства" закликав протистояти російській пропаганді

З доповіді ГФ "Східного партнерства" випливає, що ЗМІ роблять усе можливе, щоб відволікти росіян від внутрішніх проблем.

Форум "Східного партнерства" закликав протистояти російській пропаганді
Фото: open.by

Громадянський форум (ГФ) "Східного партнерства" напередодні саміту учасників програми 21-22 травня в Ризі закликав органи, які контролюють діяльність ЗМІ у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та в Україні, забезпечити протидію російській інформаційній пропаганді.

ГФ оприлюднив спеціальну доповідь, що, зокрема, містить критику односторонньої позиції російських ЗМІ у висвітленні конфлікту на сході України, позиції українського керівництва і політики Євросоюзу стосовно РФ.

"Доповідь наполегливо закликає органи регулювання ЗМІ у країнах "Східного партнерства" бути активнішими в контролюванні ефіру і використовувати правові засоби для протидії порушенням національного законодавства тими, хто веде інформаційну війну", - йдеться в прес-релізі ГФ.

Наголошено, що "найкращою відповіддю" для місцевих засобів масової інформації, зокрема теле- і радіостанцій, які перебувають у держвласності, є "подача новин у збалансованому вигляді".

"Наш моніторинг показав, що основні російські канали використовуються як інструменти пропаганди в конфлікті між Україною і Росією, - йдеться в доповіді. - Канали відволікають увагу від важливих внутрішніх проблем і лякають населення можливістю війни і необхідністю для Росії захищати себе від зовнішнього ворога".

У документі зазначено, що ток-шоу і новинні програми на основних телеканалах критикують українську владу і збройні сили, підтримуючи дії російської влади. Зауважено також, що росіянам постійно говорять, що економічні труднощі, спричинені санкціями і низькою ціною на нафту, є тимчасовими і що "вони переживуть це" в дусі, що нагадує часи Другої світової війни. Зокрема, в доповіді наголошено, що "загрозу для Росії" з боку України і Заходу подано як загрозу для Радянському Союзу з боку нацистської Німеччини 70 років тому.

Саміт Східного партнерства може обійтися без підсумкової декларації

Згідно з даними ГФ, російські телеканали дуже популярні у Вірменії, Білорусі та Молдові.

Програма "Східне партнерство" передбачає політичну асоціацію та економічну інтеграцію Євросоюзу з Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою й Україною. Останні три країни в червні 2014 року підписали угоди про асоційоване партнерство з ЄС, які вже ратифікували більшість держав Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram