ГоловнаСвіт

Японія сподівається врегулювати питання Південних Курил під час візиту Путіна до Токіо

Технічно Росія і Японія перебувають у стані війни.

Японія сподівається врегулювати питання Південних Курил під час візиту Путіна до Токіо
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе обмірковує варіанти укладення мирного договору з Росією для "вирішення територіальної проблеми" під час можливого візиту російського президента Володимира Путіна в Токіо.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на заяву заступника голови владної Ліберально-демократичної партії Японії Мансахіко Комурі.

За його словами, саме через це японська сторона активно організує візит Путіна. "Прем'єр-міністр Сіндзо Абе дуже серйозно думає над цим", - наголосив Комура на зустрічі зі спікером Держдуми Сергієм Наришкіним у Токіо.

Сінздо Абе не поїхав на 9 травня в Москву, мотивуючи своє рішення територіальною суперечкою з Росією з приводу Південних Курилів і відсутністю мирного договору між двома державами за підсумками Другої світової війни. Крім того,  він побував з офіційним візитом у США. У Вашингтоні Абе заявив, що діалог з Москвою залишається важливою частиною японської зовнішньої політики, тому візит президента Росії до Японії потрібно організувати протягом цього року.

31 березня прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявляв, що Путін поки що не має планів відвідування Японії.

Після Другої світової війни мирний договір між Росією і Японією так і не було підписано. Як основну умову підписання угоди японська сторона висуває повернення їй островів Курильської гряди, це: Ітуруп, Кунашир, Шикотан і архіпелаг Хабомаї. При цьому Японія посилається на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року, згідно з яким ці території входять до її складу. Москва зі свого боку заявляє, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, а приналежність їх до РФ має міжнародно-правове оформлення та не підпадає під сумнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram