ГоловнаСвіт

У Боснії та Герцеговині відмовилися розглядати "закон Путіна" про "іноземних агентів"

Правозахисники називали аналогічний російському закон про НКО кінцем опозиції в Республіці Сербській

Депутати парламенту боснійської Республіки Сербської (входить до складу Боснії та Герцоговини) у вівторок відкликали законопроект про державний контроль над НКО, який правозахисники охрестили "законом Путіна" за його схожість з аналогічною російською нормою.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Три владні партії боснійської Республіки Сербської відмовилися розглядати закон після того, як парламентський комітет назвав його антиєвропейським.

"На щастя, здоровий глузд взяв гору у Комітеті з питань європейської інтеграції та закон не розглядався", - сказав опозиційний депутат Драган Кавіч (Dragan Cavic), назвавши законопроект "антиконституційним, антидемократичним і дискримінаційним".

Правозахисники стверджували, що якщо закон ухвалять, це означатиме кінець будь-якій опозиційній діяльності в Республіці Сербській і стане вінцем обмежень на свободу слова.

У свою чергу в уряді, який підозрюють у спробах посилити зв'язки з Росією, заявляли, що законопроект спрямований на встановлення фінансової транспарентності для державних і недержавних організацій.

Пропонований закон передбачав для НКО із закордонним фінансуванням, запідозреним у політичній діяльності, заборони і штрафи. Правозахисники зі свого боку стверджували, що ці норми, поряд з іншими правилами, що обмежують громадські збори, спрямовані на придушення громадської критики.

У лютому 2015 року Народна скупщина Республіки Сербської ухвалила поправки до закону про громадський порядок, якими передбачаються штрафи за розміщення в соціальних мережах повідомлень образливого характеру або із закликами до масових заворушень.

Боснійське відділення антикорупційної організації Transparency International минулого тижня попросило регіональний конституційний суд перевірити змінений закон про громадський порядок. Представники організації також заявили, що встановлення контролю тільки над організаціями із закордонним фінансуванням є дискримінацією і "ясно демонструє намір влади обмежити роботу організацій, які критикують уряд".

Республіка Сербська є складовою частиною федеративної держави Боснія і Герцеговина. Вона є парламентською республікою. У Народній скупщині з 83 місць 29 належить Спілці незалежних соціал-демократів, що входить в Соціалістичний інтернаціонал. Глава уряду Желька Цвіяновіч належить до цієї партії. 24 місця на останніх виборах отримав блок, що складається з націоналістичних Сербської демократичної партії та Сербської радикальної партії, а також Партії об'єднаних пенсіонерів.

У 2012 році у Росії ухвалили закон про НКО, який зобов'язав організації з іноземним фінансуванням, зайняті політичною діяльністю, зареєструватися в мін'юсті як "іноземні агенти" і надавати свою фінансову звітність. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram