ГоловнаСвіт

У Таїланді розпочався суд у справі екс-прем'єра

За версією звинувачення, дії уряду Їнглак Чинават завдали державі збитків у майже $17 млрд

У Таїланді розпочався суд у справі екс-прем'єра
Йинглак Чинават
Фото: EPA/UPG

У Бангкоку у вівторок почалися слухання у справі екс-прем'єра Таїланду Їнглак Чинават, обвинуваченої у злочинній недбалості.

Про це повідомляє BBC News.

Колишня прем'єр-міністр звинувачується у злочинній недбалості у процесі реалізації програми закупівлі рису у сільгоспвиробників. Їй загрожує до 10 років в'язниці.

Як уточнює euronews, "рисова програма" проводилася так. Уряд викуповував у селян рис за цінами, вищими за ринкові, зобов'язавшись продати його на експорт. Але світові ціни на рис впали, і реалізація програми, за даними Національної антикорупційної комісії (НАК), завдала державі збитків у майже $17 млрд, не кажучи вже про викриті згодом випадки корупції та шахрайства.

У результаті Таїланд позбувся статусу світового лідера з експорту рису, а державні склади виявилися затовареними. У НАК вважають, що "рисова програма", обіцяна партією Їнглак Чинават, забезпечила їй підтримку найбідніших верств населення і перемогу на виборах.

Чинават не визнає свою провину і має намір це довести, про що вона повідомила присутніх біля будівлі суду в Бангкоку. Екс-прем'єр вважає, що мета висунутих проти неї звинувачень - усунути її від політики.

"Я хочу запевнити вас у своїй невинності, - сказала їм екс-прем'єр. - Ми надамо суду всі необхідні докази і свідчення свідків".

Наступний етап слухань заплановано на 21 липня.

У травні минулого року в Таїланді стався військовий переворот. Тоді військові оголосили про розпуск сенату і затримання кількох політичних і громадських діячів, у тому числі і Чинават.

Екс-прем'єра підозрюють у заступництві за корупціонерів, пов'язаних з її братом - мільярдером Таксіном Чинаватом, який ховається від правосуддя Таїланду в Парижі. У січні 2015 року парламент Таїланду оголосив Їнглак Чинават імпічмент і заборонив їй займатися політикою протягом 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram