ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума Росії відмовилася розслідувати вбивство Нємцова

Відмову мотивували черговою фразою на всі випадки життя

Держдума Росії відмовилася розслідувати вбивство Нємцова
Фото: obozrevatel.com

Державна дума Росії відмовилася проводити парламентське розслідування вбивства опозиційного російського політика Бориса Нємцова.

Про це повідомив російський депутат Дмитро Гудков у Фейсбуку.

Він також опублікував відповідь, отриману від голови конституційного комітету Держдуми РФ Володимира Плігіна.

Фото: facebook.com/dgudkov

"Прийшла відповідь на моє звернення до спікера Держдуми Сергія Наришкіна із закликом ініціювати парламентське розслідування вбивства Бориса Нємцова. Відмову мотивовано черговою фразою на всі випадки життя: "Предметом парламентського розслідування не може бути встановлення винуватості конкретних осіб у вчиненні злочину". У перекладі на російську мову це означає: "Ви дізнаєтеся тільки ту правду, яку нам дозволять вам розповісти", - написав Гудков.

Депутат наголосив, що ніхто не сперечається з тим, що встановлювати провину може тільки суд, але парламентське розслідування - це елемент контролю за слідством з боку уряду.

"У всіх цивілізованих країнах це вища форма розслідування. Важливий інститут, який дозволяє суспільству домогтися прозорості й об'єктивності, отримати відповіді на всі запитання, перевірити висновки слідства і т.ін. Він потрібен для того, щоб результати розслідування викликали довіру в громадян. Відмова проводити парламентське розслідування вбивства політика такого масштабу, коли в ЗМІ широко обговорюють версію про причетність до злочину держструктур Росії, тільки підсилює наші підозри", - додав політик.

Нагадаємо, Бориса Нємцова вбили ввечері 27 лютого на Великому Москворецькому мості в центрі Москви. У нього влучили чотири кулі, він помер на місці. 8 березня Басманний суд Москви заарештував за підозрою у вбивстві політика п'ятьох осіб: Заура Дадаєва, Анзора Губашева, Шагіта Губашева, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. Згодом всі фігуранти справи оскаржили свій арешт, в результаті чого 1 квітня постанову про арешт Бахаєва, Ескерханова і Шагіта Губашева було скасовано і скеровано на новий розгляд. 6 квітня суд повторно заарештував Хамзата Бахаєва, Тамерлана Ескерханова і Шадіда Губашева до 28 квітня 2015 року.

Президент РФ Володимир Путін назвав вбивство Нємцова трагічним і ганебним явищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram