ГоловнаСвіт

МЗС РФ заявило про можливе нарощування ядерного потенціалу Росії

Росія пояснила можливість нарощування свого ядерного потенціалу діями США

МЗС РФ заявило про можливе нарощування ядерного потенціалу Росії

МЗС РФ заявило, що дії Вашингтона можуть підштовхнути Росію до нарощування арсеналів ядерної зброї.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на директора департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Михайла Ульянова.

Виступаючи на оглядовій конференції з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходить в Нью-Йорку, дипломат зазначив, що в світі набирають сили негативні тенденції, що підривають перспективи ядерного озброєння. Причому, за його словами, ці тенденції виходять не від Росії, а від США. Зокрема, Ульянов згадав дії Вашингтона в галузі протиракетної оборони, програму блискавичного глобального удару, відмову від переговорів із заборони розміщення зброї в космосі і відмову ратифікувати Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, а також "серйозний дисбаланс в області звичайних озброєнь в Європі".

"Для нас через дії США з'являються зовсім протилежні фактори, які при якихось обставинах взагалі можуть підштовхнути, у всякому разі цього не можна повністю виключати, до того, щоб почати нарощувати (ядерний потенціал - ред.)", - заявив дипломат. Проте "поки ми цього не збираємося робити", запевнив він.

Днями постпред РФ при НАТО Олександр Грушко заявив, що жодних передумов для збереження тактичної ядерної зброї США в Європі немає.

Однк генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив, що країни альянсу і Україна "глибоко стурбовані заявами керівництва Росії про можливе в майбутньому розміщення в Криму ядерної зброї".

Нагадаємо, два місяці тому у фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" Путін заявляв, що рік тому Москва могла привести в бойову готовність ядерні сили в разі несприятливого розвитку подій у Криму. Він також підкреслював, що ракетні комплекси "Бастіон" були розгорнуті в Криму так, щоб їх було видно з космосу.

Стаття VI Договору про нерозповсюдження ядерної зброї зобов'язує країни з доброї волі домовлятися один з одним "про ефективні заходи щодо припинення гонки ядерних озброєнь в найближчому майбутньому і ядерного роззброєння".

Також нагадаємо, у березі російський посол пригрозив ядерним ударом по данських військових кораблях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram