ГоловнаСвіт

У Бурунді заарештували організатора спроби держперевороту

Після спроби скинути президента Бурунді з країни втекли 105 тис. осіб.

У Бурунді заарештували організатора спроби держперевороту
Пьер Нкурунзиза
Фото: EPA/UPG

Після спроби перевороту і протестів у Бурунді країну покинули 105 тис. осіб.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на прес-секретаря Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Карен де Грюїжиль (Karin de Gruijl).

За її словами, більш ніж 70 тис. бурундійців утекли до Танзанії, 26,3 тис. - у Руанду, понад 9 тис. - у Демократичну Республіку Конго.

Тим часом Жерве Абей, офіційний представник президента Бурунді П'єра Нкурунзіза, заявив, що невдовзі після арешту трьох генералів, які брали участь у спробі перевороту, затримали й головного змовника, генерал Годфруа Нійомбаре.

"Його заарештували. Він не здався", - сказав Абей агентству Рейтер.

Відповідаючи на запитання, що буде з Нійомбаре і трьома іншими генералами, представник президента сказав, що "вони відповідатимуть".

Абей додав, що невдовзі президент збирається виступити зі зверненням до країни.

Спроба перевороту відбулася в ніч проти четверга, 14 травня. Невідомі люди в поліцейській формі захопили дві приватні радіостанції й телеканал і передали повідомлення від імені генерала Годфруа Нійомбаре про відсторонення президента Нкурунзіза від влади за порушення Конституції.

14 травня командувач бурундійською армією генерал Прим Нійонгабо заявив, що "спроба державного перевороту провалилася, вірні президентові сили контролюють усі стратегічно важливі пункти".

Спробі перевороту передували двотижневі протести в столиці Бурунді Бужумбурі. Демонстранти виступали проти наміру Нкурунзіза балотуватися на третій термін. За даними опозиції, в результаті сутичок зі співробітниками правоохоронних органів загинули більш ніж 20 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram