ГоловнаСвіт

Загрозливих для Естонії "зелених чоловічків" розстрілюватимуть, - головнокомандувач країни

Естонський генерал закликав країни НАТО підтримувати витрати на оборону

Загрозливих для Естонії "зелених чоловічків" розстрілюватимуть, - головнокомандувач країни
Эстония
Фото: Wikipedia

Командувач силами оборони Естонії генерал-лейтенант Ріхо Террас заявив про намір розстрілювати російських "зелених чоловічків", якщо ті проникнуть на територію країни.

"Якщо люди без будь-яких розпізнавальних знаків здійснюють терористичні атаки у вашій країні, ви повинні застрелити їх", - заявив Террас в інтерв'ю The Financial Times.

Терас зазначив, що естонці "мають дуже добре знати про те, що відбувається в Росії, і бути готовими". Він заявив, що поява "зелених чоловічків" є ознакою "гібридної війни", яка "не є нічим новим". "Протидіяти їй можна лише у разі, якщо країна згуртується, об'єднається, і все населення діятиме спільно", - підкреслив він.

Він також нагадав про принцип колективної оборони в установчому договорі НАТО і вказав, що альянс має бути готовий заступитися за будь-яку з країн-учасниць. За його словами, важливо, щоб і російська влада пам'ятала про цей принцип.

Терас закликав країни, що входять у НАТО, підтримувати витрати на оборону, оскільки коли вони урізають бюджет у своїй державі, це впливає на безпеку й інших членів альянсу, в тому числі й Естонії. Він закликав витрачати на оборону щонайменше 2% ВВП, і присоромив Великобританію, яка збирається скоротити витрати і, можливо, урізати ядерний арсенал.

В Естонії щойно завершилися масштабні мобілізаційні навчання, в яких брали участь 13 тис. військовослужбовців. На попередніх навчаннях в Естонії провели найбільше в історії країни шикування військовослужбовців.

Днями стало відомо, що військові керівництва Естонії, Латвії та Литви підготували формальний запит про розміщення в регіоні баз НАТО у зв'язку з потенційною загрозою з боку Росії через анексію Криму та її участь у донбаському конфлікті.

Раніше про намір вбивати "зелених

чоловічків" говорили також у Латвії. "Відповідальність кожної країни - не допустити появи таких "зелених чоловічків", - заявив у вересні 2014 року міністр оборони Латвії Раймонд Вейоніс, слова якого цитує Delfi.

А у Литві у жовтні 2014 року з'явився підрозділ боротьби з "зеленими чоловічками".

Поняття "зелені чоловічки" (вони ж - "ввічливі люди") набуло нового змісту після загострення ситуації на південному сході України. Тоді в Криму з'явилися озброєні люди у військовому екіпіруванні без розпізнавальних знаків, які блокували пересування української армії на півострові і тим самим здійснили збройне вторгнення Росії в Україну. Згодом, під час "Прямої лінії" Володимир Путін визнав, що "ввічливі люди" насправді були російськими солдатами, хотя раніше неодноразово спростовував такі припущення.

У середині вересня 2014 року депутати Держдуми Росії запропонували заснувати нове свято - "День ввічливих людей", який планували приурочити до 7 жовтня - дня народження президента РФ Володимира Путіна.

Нагадаємо, раніше у травні у російському місті Білогірськ відкрили пам'ятник "ввічливим людям".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram