ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Лідер "Ісламської держави" закликав мусульман переселятися у свій халіфат

Аль-Багдаді заявив, що бойовики ІД очолили "війну мусульман проти невірних"

Лідер "Ісламської держави" закликав мусульман переселятися у свій халіфат
Лидер "Исламского государства" Абу Бакр аль-Багдади
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) опублікувало 35-хвилинне аудіозвернення, найімовірніше записане лідером ІД Абу Бакром аль-Багдаді, який уже кілька місяців поспіль не з'являвся на публіці.

Про це повідомляє агентство AFP.

У запису аль-Багдаді закликає всіх мусульман переселятися в "Ісламську державу" (угруповання контролює частину території Сирії та Іраку, де проголосили халіфат) або "вести боротьбу на своїй землі".

Крім того, лідер ІД заявив, що "іслам ніколи не був релігією миру". "Іслам - релігія боротьби. Ніхто не повинен вірити в те, що війна, яку ми ведемо, є війною "Ісламської держави". Це війна мусульман, але "Ісламська держава" очолює її. Це війна мусульман проти невірних", - підкреслив аль-Багдаді.

Також він високо оцінив бійців, які поповнили лави ісламістів у Єгипті, Лівії, Ємені, Алжирі та Тунісі, і вітав угруповання, що присягнули на вірність ІД.

Доказів того, що голос в аудіозверненні дійсно належить аль-Багдаді, немає. Минулого разу він виступав зі зверненням до своїх прихильників в середині листопада 2014 року. У квітні ЗМІ повідомили про те, що, найімовірніше, лідера ІД серйозно поранено під час бомбардування на заході Іраку ще у березні 2015-го. До цього інформація про поранення, отримані аль-Багдаді, з'являлася в пресі у листопаді та грудні 2014 року, але підтвердження вона також не знайшла.

Терористичне угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", на початку червня 2014 року захопило значну частину територій Сирії та Іраку. Екстремісти оголосили про створення на захоплених територіях "ісламського халіфату". США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряні удари по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram