ГоловнаСвіт

Польща і країни Балтії попросять розмістити у себе постійний контингент НАТО

Прибалтика закликає Альянс захистити її від російської загрози

Польща і країни Балтії попросять розмістити у себе постійний контингент НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Країни Балтії (Литва, Латвія, Естоянія) і Польща попросять про розміщення постійного контингенту НАТО на їхній території для протистояння посилюється військовій активності на воді і в повітрі.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на литовську армію.

"У відповідь на ситуацію з безпекою в регіоні, як запобіжне стримування, начальники оборони країн Балтії офіційно звернуться до Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі щодо постійної дислокації бригади НАТО у країнах Балтії", - заявив офіційний представник литовської армії Міндаугас Неймонтас (Mindaugas Neimontas).

Зазначимо, що склад бригади НАТО зазвичай не перевищує п'ять тисяч військовослужбовців.

Напередодні британська The Times повідомляла про те, що командування армій країн Прибалтики склали попередній варіант офіційного листа до Великобританії та її союзників у НАТО, у якому міститься офіційне прохання надіслати війська для розміщення в регіоні. У статті зазначалося, що це необхідно, щоб "утримати президента Путіна від початку вторгнення".

Згідно з іншим документом, який опинився у розпорядженні Рейтер, Польща на саміті НАТО у Варшаві у 2016 році збирається попросити альянс про постійну присутність в регіоні, в тому числі розміщення військових баз і важкої техніки.

Однак, за словами голови Національного бюро безпеки Польщі генерала Станіслава Козея (Stanislaw Koziej), позиція його країни може змінитися, якщо Росія дотримуватиметься Мінських угод. "На жаль, я думаю, немає жодних шансів, що їх виконають", - визнав він.

У НАТО відмовилися коментувати польський документ, але сказали, що зараз відбувається найбільше нарощування можливостей альянсу з колективної оборони після закінчення "холодної війни".

Тим часом, генсек альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не збирається відновлювати співпрацю з Росією, незважаючи на загрозу з боку ісламістів. При цьому він зазначив, що НАТО відкрите для політичного діалогу. Крім того, Столтенберг сказав, що кількість навчань НАТО і патрулювань на східних рубежах збільшать.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram