ГоловнаСвіт

Японія скасувала заборону на проведення військових операцій за кордоном

Японія не могла відправляти військові сили за кордон із часів Другої світової війни.

Японія скасувала заборону на проведення військових операцій за кордоном
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Уряд Японії затвердив закони, які змінюють політику безпеки, і скасував заборону на проведення військових дій в інших країнах.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Агентство зазначає, що ухвалені зміни відображено в нових оборонних принципах США та Японії. Вони дозволять Японії відігравати вагомішу роль в альянсі Токіо і Вашингтона на тлі збільшення військової потужності Китаю.

Законопроект дозволить Японії застосувати мінімальну кількість сили, якщо на країну, близьку до держави, буде здійснено напад. Закон також дозволить японським військовим надати логістичну підтримку іноземним військовим силам, які діятимуть згідно зі статутом ООН без спеціального закону для кожної операції.

Японія не могла відправляти військові сили за кордон із часів Другої світової війни.

Уряд Японії на чолі з прем'єр-міністром Сіндзо Абе ще в липні 2014 року прийняв резолюцію, яка передбачає скасування обмежень на використання армії за межами країни. У 9-й статті Конституції Японії від 1947 року проголошено відмову від війни як способу вирішення міжнародних суперечок. Формально японська армія вважається особливим видом поліцейських сил, її діяльність досі була де-юре обмежена лише обороною країни, хоча фактично, наприклад, японський флот брав участь у боротьбі з піратами в Аденській затоці, захищаючи іноземні судна. Окремі підрозділи ЗС використовували в миротворчих місіях ООН, японський контингент був і в Іраку, проте там йому було категорично заборонено брати участь у бойових діях.

Зазначають, що рішення японського уряду стривожило сусідів - Китай і Південну Корею. Токіо і Пекін ведуть суперечки навколо архіпелагу Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), а із Сеулом японці оскаржують володіння островами Ліанкур.

"Ми сподіваємося, що Японія візьме серйозні уроки з історії, підтримуватиме шлях мирного розвитку... і відіграватиме конструктивну роль у цьому азійському регіоні", - заявив представник МЗС КНР Хуа Чуньїн журналістам.

Нагадаємо, 1 квітня 2014 року Японія скасувала заборону на експорт зброї та військових технологій, що була чинною понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram