ГоловнаСвіт

Винищувачі НАТО здіймалися на перехоплення російського літака Іл-76 над Балтикою

Російський військовий літак летів з увімкненим транспондером, але без підтримки зв'язку з диспетчерами

Винищувачі НАТО здіймалися на перехоплення російського літака Іл-76 над Балтикою
Ил-76
Фото: www.rbc.ua

Винищувачі НАТО зі складу Балтійського повітряного патруля, дислоковані у литовському Шяуляє, перехопили і супроводили над Балтійським морем російський військово-транспортний літак Іл-76.

Про це повідомляє агентство BNS з посиланням на представника литовського військового відомства Донатаса Сухоцкіса.

"Винищувачі вилетіли з метою ідентифікувати російський борт Іл-76, що летів до Калінінградської області без попередження, з транспондером, але без підтримки зв'язку з диспетчерами", - пояснив Сухоцкіс, повідомивши, що виліт стався 13 травня близько 16:00.

Це другий випадок за тиждень, коли винищувачі здіймалися з бази в Шяуляє, щоб упізнати літаки, що летіли над Балтійським морем. Так, 11 травня вони супроводили два транспортні літаки ВПС РФ Ан-22.

Балтійський повітряний патруль - створена навесні 2004 року система чергування ВПС країн НАТО над територією Прибалтики. Через відсутність у Естонії, Латвії та Литви придатних до несення такої служби бойових літаків прикриття повітряних рубежів цих країн здійснюють чергові винищувачі країн НАТО, що направляють туди на ротаційній основі.

З 1 травня 2015 чергування в Шяуляє несуть вісім винищувачів ВПС Норвегії та Італії. Підтримку їм надають чотири винищувачі ВПС Великобританії з авіабази Емарі на північному заході Естонії та чотири літаки ВПС Бельгії з польського аеродрому у Мальборку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram