ГоловнаСвіт

У ЄС допустили можливість проведення наземної операції в Лівії

ЄС має намір повністю знищити інфраструктуру торгівлі живим товаром у Лівії

У ЄС допустили можливість проведення наземної операції в Лівії

План ЄС щодо використання військової сили для припинення потоку незаконних мігрантів з Лівії включає наземну операцію у цій країні.

Про це йдеться у документі, що опинився в розпорядженні The Guardian.

"Ця операція вимагає широкого спектру військової техніки та людських ресурсів як на морі, так і на суші, й у повітрі. Передбачається повне знищення інфраструктури торгівлі живим товаром", - йдеться у 19-сторінковому документі, який глави урядів країн-членів ЄС розглянуть у червні.

Раніше в Брюсселі заявляли, що в Лівії не планується наземна операція.

Тим часом головний дипломат ЄС Федерика Могерині, а також президент Франції Франсуа Олланд намагаються домогтися у ООН права знищувати кораблі, використовувані для нелегальної доставки мігрантів до Європи. Про можливе застосування такого заходу лідери країн ЄС домовилися на саміті 23 квітня. Крім того, було вирішено проводити дактилоскопію всіх мігрантів і створювати спеціальні притулки для біженців із зон конфліктів. Досягнуто домовленості і про збільшення фінансування морської операції "Тритон", метою якої є захист кордонів ЄС від напливу біженців. Тепер вона коштуватиме ЄС приблизно €120 млн.

Приводом для вжиття таких заходів стала масова загибель мігрантів, які морським шляхом намагаються перебратися з Африки в Європу. Зокрема, у квітні за кілька днів зазнали краху три судна з мігрантами, внаслідок чого загинули понад тисяча осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram