ГоловнаСвіт

Прибалтика попросить Британію надіслати солдатів для стримування Путіна

У країнах Балтії зростає стурбованість з приводу загрози російського вторгнення

Прибалтика попросить Британію надіслати солдатів для стримування Путіна
Филип Бридлав
Фото: lenta-ua.net

Командування арміями країн Прибалтики (Естонії, Литви та Латвії) склало попередній варіант офіційного листа до Великобританії та її союзників у НАТО, в якому міститься офіційне прохання надіслати війська для розміщення в регіоні.

Про це повідомляє The Times.

"Великобританія та її союзники у НАТО отримають офіційне прохання про розміщення тисяч військовослужбовців у Прибалтиці, мета якого - утримати президента Путіна від початку вторгнення", - йдеться у статті. За даними видання, командувач силами НАТО у Європі генерал Філіпп Бридлав отримає офіційний запит сформувати підрозділи за зразком Берлінської бригади часів "холодної війни".

Раніше НАТО пообіцяло збільшувати присутність у Центральній та Східній Європі. У січні 2015 генсек альянсу Єнс Столтенберг підтвердив плани створення командних пунктів та сил швидкого реагування у шістьох країнах Східної Європи - Естонії, Латвії, Литві, Румунії, Польщі та Болгарії. Ці командні пункти стануть сполучною ланкою між національними військами і військами НАТО.

19 лютого міністр оборони Великобританії Майкл Феллон заявив, що Москва може почати кампанію, спрямовану на дестабілізацію країн Балтії. За його словами, Росія може спробувати перевірити готовність НАТО до захисту балтійських держав "за допомогою тих же підтримуваних Кремлем підривних заходів, які реалізувалися в Криму і на сході України".

Тема захисту країн Прибалтики від можливої зовнішньої загрози стала актуальною на тлі анексії Криму Росією і участю російських солдатів у бойових діях на сході України. Політики Естонії, Литви та Латвії неодноразово висловлювали побоювання, що "кримський" або "донецький" сценарії можуть повторитися у цих країнах.

Від початку року НАТО провело навчання під назвою "Атлантична рішучість" у Прибалтиці, а також морські і сухопутні маневри в Румунії та Болгарії. Кораблі альянсу заходили також в акваторію Чорного моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram