ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російським ученим не вистачило грошей на зарубіжні журнали

Уряд Росії заборгував іноземному видавництву €890 тис.

Російським ученим не вистачило грошей на зарубіжні журнали
архив
Фото: tsn.ua

Співробітники російських ВНЗ і науково-дослідних інститутів позбулися передплати на тисячі зарубіжних наукових журналів видавництва Springer, оскільки Російському фонду фундаментальних досліджень не вистачило грошей через девальвацію рубля.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

Голова відділення Springer у Росії і країнах СНД Маттіас Айхер повідомив видання, що доступ до видань закриють від сьогодні через невиплату вартості передплати за 2014 рік.

За його даними, уряд Росії заборгував уже €890 тисяч, і останні чотири місяці російські вчені користувалися науковими журналами "безкоштовно".

Голова Російської академії наук Володимир Фортов заявив "Комерсанту", що недоступність наукової періодики обернеться "ізоляцією від світової науки", особливо у фундаментальних і прикладних дисциплінах. "Springer - дуже серйозне видавництво, - наголосив він. - Якщо їхні журнали стануть нам недоступні, наука не зможе розвиватися повноцінно".

Передплата на наукові журнали Springer та базі книг 2005-2011 років видання торік мала обійтися російським ученим у €3,2 млн. Ці кошти мав переказати Російський фонд фундаментальних досліджень, який розподіляє гроші на передплату між вузами та інститутами, які передають їх у Національний електронно-інформаційний консорціум. Через обвал рубля внаслідок економічної кризи оплата зірвалася, і сторони тепер не бажають брати на себе відповідальність. "Позиція РФФД полягає в тому, що вони виплатили всі належні гроші, - пояснив виданню представник Springer. - А НЕІКОН грошей більше не має".

Міжнародне видавництво Springer працює із середини XIX століття. Зараз воно випускає майже 2,5 тис. спеціалізованих наукових видань, у тому числі з хімії, біології, математики, фізики та медицини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram