ГоловнаСвіт

Екзит-поли передбачили перемогу партії Кемерона на виборах до британського парламенту

Консерватори мають шанс самі створити уряд

Екзит-поли передбачили перемогу партії Кемерона на виборах до британського парламенту
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

На виборах у парламент Великобританії перемагає Консервативна партія на чолі з діючим прем'єр-міністром Девідом Кемероном.

Про це повідомляє Sky News з посиланням на дані екзит-полів, підготовлені провідними телеканалами.

Консерватори можуть отримати 316 мандатів у 650-місцевій Палаті громад, тоді як основна опозиційна сила, Лейбористська партія Еда Мілібенда, може розраховувати на 239 місць. При цьому, як зазначає агентство Рейтер, після підрахунку трьох четвертих голосів консерватори отримують 203 місця.

Шотландська національна партія, згідно з опитуванням, отримує 58 місць, ліберал-демократи - 10, а Партія незалежності Сполученого Королівства - два.

Як зазначає Рейтер, у Кемерона буде кілька варіантів, щоб сформувати уряд. Можливо, він заручиться підтримкою ліберал-демократів, його нинішніх партнерів по коаліції.

Сам Кемерон вже заявив, що планує у найближчі дні сформувати новий уряд країни. Разом з тим, лідер британських консерваторів підкреслив, що поки ще зарано підводити остаточні підсумки парламентських виборів, що минули в четвер. Він також пообіцяв, що продовжить виконання плану економічних реформ і не відмовиться від ідеї проведення референдуму про те, чи слід Великобританії залишатися в ЄС.

Разом з тим, згідно з попередніми підрахунками, проведеними ВВС у п'ятницю вранці, консерватори отримають 329 місць у парламенті, лейбористи - всього 233 місця. На третьому місці знаходиться Партія незалежності Шотландії (56 місць). Євроскептичні Партія незалежності Сполученого Королівства може розраховувати на два місця в парламенті. Ліберал-демократи, котрі входять у нинішню владну коаліцію, за прогнозом ВВС, отримають лише вісім місць. Ці дані засновані на підрахунку бюлетенів більш ніж на половині виборчих дільниць. Якщо ці дані підтвердяться, то консерватори отримає достатню кількість місць у парламенті для самостійного формування уряду - без партнерів по коаліції.

Парламентські вибори у Великобританії відбулися 7 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram