ГоловнаСвіт

США і Куба відновлюють поромне сполучення вперше за 50 років

Чотири американські компанії отримали ліцензії на пасажирські морські перевезення

США і Куба відновлюють поромне сполучення вперше за 50 років

Сполучені Штати Америки вперше за більш ніж 50 років санкціонували відновлення пасажирських морських перевезень між США і Кубою.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на американські ЗМІ.

Зокрема щонайменше чотири приватні пасажирські судноплавні компанії, які базуються у Флориді, отримали від Міністерства фінансів США ліцензії на початок регулярних рейсів на Кубу. Представник міністерства підтвердив факт видачі ліцензій, але не уточнив, скільки саме таких дозволів було видано.

Зазначимо, що дипломатичні відносини між США і Кубою почали відновлювати з грудня 2014 року, після того як президенти обох країн заявили про плани нормалізації відносин, розірваних півстоліття тому. 2015 року Кубу відвідала американська делегація на чолі із заступником державного секретаря у справах Західної півкулі Робертою Джейкобсон. Під час цього візиту обговорювали перспективи відновлення дипломатичних відносин.

Незважаючи на відновлення пасажирських морських перевезень, залишаються чинними обмеження на поїздки американських громадян на Кубу в рамках торгового ембарго проти цієї країни. Скасувати ембарго може тільки Конгрес США.

Нагадаємо, після революції 1959 року, яка привела до влади брата Рауля Кастро - Фіделя, Вашингтон і Гавана розірвали дипломатичні відносини, а США також наклали на Кубу торгове ембарго.

У грудні 2014 року президент США Барак Обама оголосив про нормалізацію відносин із Кубою. За його словами, Вашингтон відновлює перервані 1961 року дипломатичні відносини із Гаваною, зокрема, США відкриють на Кубі своє посольство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram