ГоловнаСвіт

У Молдові суддя зчинила скандал, визнавши Крим російським

Молдовській вартовій правосуддя, яка визнала анексію Криму Росією, загрожує дисциплінарне покарання

Судді Єдинецького району Молдови, яка фактично визнала анексію Криму Росією, може загрожувати дисциплінарне покарання.

Як пише Publika.md, деякі члени Вищої ради магістратури Молдови вважають, що суддя порушила професійні норми і це питання слід детально вивчити.

У Вищій раді магістратури впевнені, що судді повинні керуватися міжнародним правом. "У вердикті судді очевидно перевищено повноваження. Я думаю, що має втрутитися Судова інспекція. Надалі ми визначимося, чи не повинна суддя зазнати дисциплінарного покарання", - сказав член Вищої ради магістратури Тео Кірнац.

Міністр юстиції Володимир Гросу заявив, що суддя з Єдинецького району вчинила насамперед непрофесійно. "Ми мусимо бути дуже уважними. Це може створити прецедент. Я впевнений, що в майбутньому наша судова система ще не раз зіткнеться з ситуаціями, пов'язаними з нинішнім статусом Криму. І це може вплинути на наші відносини з зарубіжними партнерами, які обговорюють приналежність цієї території", - зазначив він.

Раніше в газеті "Timpul" оприлюднили рішення суду Єдинецького району в цивільному позові про визнання свідоцтва про народження дитини. У вердикті суддя Марія Іфтоді використовувала фразу "Сімферополь, Автономна Республіка Крим Російської Федерації".

Адвокат попросив суддю виключити слова "Російська Федерація", оскільки Крим, згідно з міжнародним правом, належить Україні. Суддя відмовила адвокату, пославшись на "указ" президента РФ Володимира Путіна.

Крим анексувала Росія в березні 2014 року. Напередодні на півострів вторглися російські війська і провели референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії ввели санкції. Спочатку обмеження спрямували проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте пізніше заходи розширили і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram