ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії запропонували перевіряти спектаклі на образу почуттів вірян

Російські режисери розкритикували ініціативу петербурзьких депутатів

У Росії запропонували перевіряти спектаклі на образу почуттів вірян
архив
Фото: http://www.ntv.ru

У Росії пропонують ввести інститут попередньої громадської експертизи спектаклів, фільмів, концертів, циркових вистав і музейних колекцій.

Відповідні поправки найближчим часом внесуть до Держдуми Законодавчі збори Санкт-Петербурга, повідомляють "Известия".

Передбачається, що заклади культури самі сформують ради, куди увійдуть діячі мистецтв, депутати та представники релігійних організацій. Таким чином, стверджує видання, якщо рада вирішить, що твір можуть негативно сприйняти віряни, то театр, музей чи прокатник фільму будуть зобов'язані інформувати про це глядачів.

"Віряни, якщо вони заздалегідь знають про зміст вистав і фільмів, зможуть просто не відвідувати їх, при цьому вони не заважатимуть іншим громадянам подивитися ці твори", - прокоментував цю пропозицію автор законопроекту, депутат Андрій Анохін.

Водночас режисери Володимир Бортко і Марк Захаров поставилися до пропозиції депутатів Петербурга несхвально. Бортко підкреслив, що будь-який попередній перегляд вистави - це цензура. "Постановники, дирекції театрів, якщо хочуть когось попередити, то можуть зробити це за своєю ініціативою", - заявив він.

Захаров нагадав, що найцікавіші художні твори в історії зустрічали з ворожістю і нерозумінням. "Якщо їх переглядати, то навіть "Казка про попа та його робітника Балду" Олександра Сергійовича Пушкіна не отримала б позитивної оцінки. Так ми не дорахуємося багатьох великих творів", - зазначив він.

Приводом для створення законопроекту стали кілька скарг православних активістів чи релігійних організацій на ті чи інші театральні постановки. Найгучніший скандал розгорівся навколо опери "Тангейзер" у Новосибірську: справа дійшла до суду, режисера Тимофія Кулябіна і директора театру Бориса Мездрича виправдали, але Мездрича згодом зняли з посади, а спектакль зняли з репертуару. Скарги надходили і на пушкінську "Заметіль" в Іжевську, а також на "Пісню про Батьківщину" у Новосибірську. Раніше, влітку і восени 2014 року, православні активісти виступили проти кількох концертів зарубіжних музикантів, у тому числі Меріліна Менсона і групи Cannibal Corpse.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram