ГоловнаСвіт

Лукашенко повідомив про потепління відносин із Заходом

Президент задоволений рівнем співпраці з Австрією

Лукашенко повідомив про потепління відносин із Заходом
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко охарактеризував сучасні відносини республіки з Заходом як певне потепління.

"Нинішній рівень взаємин ми характеризуємо як певне потепління", - заявив Лукашенко у Мінську під час зустрічі з федеральним міністром з питань Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії Себастіаном Курцем, повідомляє БЕЛТА.

При цьому він заявив, що розраховує на правильні кроки країн Заходу. "Ми хотіли б, щоб ваша країна, та й Захід загалом все-таки, ближче подивившись на Білорусь, дійшовши відповідних висновків, зробили кілька кроків у правильному напрямку", - сказав Лукашенко.

Він нагадав, що раніше країни були налаштовані на розвиток контактів, проте потім "Захід вирішив змінити тактику, можливо, і стратегію ставлення до Білорусі".

Він також заявив, що задоволений рівнем співпраці з Австрією, однак висловив сподівання, що після цього візиту почнуться "більш масштабні кроки у розвитку співпраці".

У свою чергу Курц зазначив, що регіон переживає "непростий час", нагадавши про ситуацію в Україні. "Але і в інших країнах відчувається певна напруженість, яка позначається на ситуації в регіоні в цілому і не може не позначатися на Білорусі", - сказав він.

Глава МЗС Австрії також нагадав про торішню домовленість зі своїм білоруським колегою Володимиром Макєєвим, що сторони постараються надати позитивну динаміку відносинам між країнами і зробити позитивний внесок у відносини Білорусі та ЄС, особливо на тлі українського конфлікту.

Нагадаємо, у 2012 році ЄС розширив введені ще у грудні 2010 року санкції щодо країни, зокрема обмеживши в'їзд білоруських чиновників на територію Євросоюзу, і поставив умовою поліпшення відносин звільнення всіх політв'язнів. Мінськ стверджує, що політв'язнів у країні немає. Торік ЄС і США продовжили дію "обмежувальних заходів" проти Білорусі ще на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram