ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

​Центробанк РФ стурбований іноземною загрозою Московській біржі

Понад 50% акцій Московської біржі належить іноземним інвесторам

​Центробанк РФ стурбований іноземною загрозою Московській біржі
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Центробанк Росії побоюється, що частка зарубіжних власників у капіталі Московської біржі буде рости.

Про це пишуть "Ведомости"

За словами першого заступника голови ЦБ Сергія Швецова, зараз понад 50% акцій торгового майданчика належить іноземним інвесторам.

Він підкреслив, що концентрація в одних руках цінних паперів Московської біржі досить небезпечна, особливо на тлі санкцій. "У нас немає жодних захисних механізмів від поглинання з боку", - сказав Швецов. При цьому він навів приклад німецької біржі Deutsche Boerse, яка належить німецьким власникам лише на 10%.

Представник Московської біржі повідомив, що пакет нерезидентів розподілений між інвесторами із США, Великобританії, а також з інших країн Європи та азійських держав. "Частка іноземців дещо зросла коштом продажу частки ЦБ під час SPO (вторинне розміщення акцій - ред.). Тоді третину цінних паперів купили російські інвестори, решту - міжнародні", - зазначив він.

Найбільшим акціонером Московської біржі зараз є Центробанк Росії. Регулятор володіє часткою в 11,7%. Згідно із законодавством, до 1 січня 2016 року ЦБ РФ має вийти з капіталу біржі, щоб не чинити на неї вплив. Однак у квітні глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна сказала, що у цьому немає потреби. Швецов тоді припустив, що законодавство можуть змінити, і регулятор залишиться власником акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram