ГоловнаСвіт

Біля російського космодрому впала 10-тонна ракета

Експериментальна ракета розбилася в районі села Заболоття

Біля російського космодрому впала 10-тонна ракета
Архив

В Архангельській області Росії у районі космодрому Плесецьк впала ракета.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на МНС Росії.

Ракета після невдалого пуску пролетіла близько 10 км і впала в районі села Заболоття. Пожежі та вибуху не було. Стверджується, що паливо ракети безпечне для здоров'я людини.

Однак що це за ракета, досі не зрозуміло.

"Начальство військового космодрому, а також представники Ракетних військ стратегічного призначення заперечують причетність до невдалого запуску ракети. Досі не ясно, що це за ракета - балістична чи зенітна керована. На всі ці питання має відповісти спеціальна комісія", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, у Московському інституті теплотехніки, де розробляються твердопаливні ракети "Тополь" і "Ярс", також повідомили, що жодних випробувальних запусків з експериментальними ракетами останнім часом з Плесецька не проводили.

Інформацію про падіння ракети також передають з посиланням на свої джерела російські державні інформагентства ТАСС і РИА. За їхніми даними, впала експериментальна ракета. Її загальна маса дорівнювала 9,6 тонни, а в якості від'єднувальної частини була використана порожня капсула з вимірювальною апаратурою.

Район падіння оточено військовими.

Нагадаємо, за останні роки у Росії кілька разів провалили космічні запуски. Російський "Форбс" перерахував їх у проміжку між 2010-м і 2013 роками.

  • 5 грудня 2010 року через надлишок палива у розгінному блоці ДМ-3 не вивели на орбіту три супутники "Глонасс-М", вони впали у Тихий океан. Збиток становив 2,5 млрд рублів.
  • 1 лютого 2011 року супутник-шпигун військового призначення "Гео-ІК-2", запущений на ракеті-носії "Рокот", вивели на нерозраховану орбіту, використовувати його за призначенням неможливо.
  • 18 серпня 2011 року телекомунікаційний супутник "Експрес-АМ4", відправлений на орбіту ракетою-носієм "Протон-М", вивели на нерозраховану орбіту. У циклограмі роботи розгінного блоку був необґрунтовано "звужений" часовий інтервал повороту гіростабілізованої платформи, що призвело до помилки орієнтації під час виконання маневру. Супутник виявився працездатним, але вивести його на робочу орбіту не вдалося. Вартість супутника оцінюється у 7,5 млрд рублів.
  • 23 серпня 2011 року до Міжнародної космічної станції не зміг долетіти "Прогрес М-12М", який крім іншого мав доставити на МКС продовольство і обладнання. Загалом апарат мав доставити на МКС понад 2,6 т вантажів. Корабель впав у районі Алтаю. Причиною невдачі стала нештатна робота рухової установки третього ступеня ракети-носія "Союз-У": через засмічення тракту подачі пального витрата палива скоротилася, що призвело до аварійного вимкнення двигуна. Збиток становив 3,2 млрд рублів.
  • 9 листопада 2011 року провалом закінчився запуск до Марса міжпланетної станції "Фобос-Ґрунт", яка мала доставити з Червоної планети зразки породи. Після відділення від ракети-носія "Зеніт" на апараті не увімкнулися двигуни, які мали вивести його на високу опорну орбіту для старту до Марса. Усі спроби встановити зв'язок з апаратом і вивести його на розрахункову орбіту закінчилися невдало. Збиток становив 5 млрд рублів.
  • 23 грудня 2011 року супутник зв'язку нового покоління "Меридіан-5" незабаром після старту з космодрому Плесецьк впав на Землю. Телекомунікаційний супутник виводився на високоеліптичну орбіту за допомогою модернізованої ракети-носія "Союз-2" і розгінного блоку "Фрегат". Причиною аварії ракети-носія "Союз-2.1б" з військовим апаратом "Меридіан" стали несправності у двигуні. Збиток становив 2 млрд рублів.
  • 7 серпня 2012 року ракета-носій "Протон-М" не змогла вивести на розраховану орбіту супутники зв'язку "Експрес-МД2" і "Телком-3" через несвоєчасне включення двигуна розгінного блоку "Бриз-М". Збиток оцінюється у 5-6 млрд рублів.
  • 9 грудня 2012 року космічний апарат "Ямал-402" не вдалося штатно вивести на геоперехідну орбіту. За допомогою власних двигунів "Ямалу" супутник у чотири етапи виводили на орбіту, але це помітно скоротило термін роботи апарату. Заявлений збиток, пов'язаний зі скороченням терміну служби супутника, склав €73 млн.
  • 24 квітня 2013 року на російській космічній вантажівці "Прогрес М-19М" не розкрилася антена системи забезпечення автоматичного зближення і стикування з МКС "Курс". Стикування провели у резервному автоматичному режимі. Збиток невідомий.
  • 1 лютого 2013 року запуск ракети-носія "Зеніт-3SL" з телекомунікаційним супутником Intelsat-27 в рамках міжнародної програми "Морський старт" минув невдало - ракета і супутник впали у Тихий океан. Причиною падіння стала відмова бортового джерела потужності, виробленого в Україні конструкторським бюро "Південне". Страхова компанія виплатила $10 млн відшкодування.
  • 2 липня 2013 року ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком ДМ-03 і трьома російськими навігаційними космічними апаратами "Глонасс-М", яка стартувала вранці у вівторок з Байконура, впала на першій хвилині старту і вибухнула на території космодрому. Збиток становив $200 млн.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram