ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували акредитувати в Росії іноземні рейтингові агентства

За акредитацію з рейтингових агентств стягуватимуть державне мито.

У Держдумі запропонували акредитувати в Росії іноземні рейтингові агентства
Фото: obozrevatel.com

Депутати Держдуми в першому читанні обговорили законопроект "Про діяльність рейтингових агентств". У парламенті пропонують використовувати дані тільки тих агентств, які акредитовані в Росії.

Про це повідомляє "Дождь".

Законопроектом передбачено, що іноземні та національні рейтингові агентства, які здійснюють свою діяльність на території Росії, повинні бути акредитовані Центральним банком.

"Цей законопроект спрямований на те, щоб захистити наші компанії від політичного впливу. У законопроекті прямо прописано, що присвоєння рейтингу має бути відмежоване від прийняття політичних рішень тієї чи іншої іноземної держави", - пояснив заступник голови комітету з фінансового ринку і автор законопроекту Анатолій Аксаков.

Він додав, що зараз на території Росії працюють сім агентств (три іноземні та чотири російські). Іноземним компаніям акредитацію видаватимуть щонайменше на рік, російським - на два. За акредитацію з рейтингових агентств  стягуватимуть державне мито.

Неакредитованим рейтинговим агентствам працювати в Росії також дозволять, але в посиланнях на кредитні рейтинги в законодавстві можна буде використовувати тільки рейтинги, присвоєні акредитованими рейтинговими агентствами. Вони можуть застосовувати і національну рейтингову шкалу, і міжнародну.

На початку цього року Fitch, Moody's і Standard & Poors понизили рейтинги Росії до "смітникового" рівня.

Раніше у квітні голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна сказала, що регулятор думає про те, щоб поступово відмовитися від використання міжнародних рейтингів і базуватися на оцінках російських агентств. Зараз ЦБ вводить вимоги про наявність рейтингів російських рейтингових агентств для банків.

Як зазначає "Дождь", законопроект підтримує "Єдина Росія". На засіданні фракції вирішили, що документ ухвалять у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram