ГоловнаСвіт

Прем'єр Австралії порадив ЄС відправляти назад нелегалів з Африки

Жорстка політика Австралії у боротьбі з нелегальною міграцією скоротила приплив мігрантів майже до нуля

Прем'єр Австралії порадив ЄС відправляти назад нелегалів з Африки
Тони Эбботт

Прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт порадив Євросоюзу брати приклад з австралійської політики боротьби зі зростанням числа нелегалів - зупиняти судна і відправляти їх назад.

Про це повідомляє агентство AFP.

"Сотні, можливо, тисячі людей тонуть, намагаючись дістатися до Європи з Африки. Єдиний засіб перешкоджати цьому - це зупиняти судна", - вважає Ебботт. При цьому він зазначив, що "європейцям необхідно терміново застосувати дуже жорстку політику, яка поклала б край трафіку людей з Африки".

Після того, як уряд консерватора Еббота прийшов до влади у вересні 2013 року, за допомогою австралійської армії була розпочата операція "Суверенні кордони". У рамках цієї операції патрульні кораблі австралійської армії зупиняють і розвертають назад судна та човни, що йдуть до Австралії з Індонезії. Операція дала свої плоди: за останні 18 місяців число суден з нелегалами, що дістаються берегів Австралії, впало практично до нуля, однак захисники прав людини кажуть, що вона порушує міжнародні зобов'язання Австралії. До введення такої політики судна прибували до берегів Австралії майже щодня, при цьому сотні людей тонули в дорозі.

Тих нелегалів, які дістаються берегів Австралії, а також тих, хто просить у країни політичного притулку, відправляють у центри розміщення на острові Манус (Папуа-Нова Гвінея) або на острів Науру. 

Нагадаємо, 19 квітня біля берегів Лівії перекинулося судно з мігрантами, на борту якого було до 700 осіб. Врятувати вдалося лише 28 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram