ГоловнаСвіт

Європарламент закликав Туреччину визнати геноцид вірмен

МЗС Туреччини звинуватило Європарламент у спробі переписати історію

Європарламент закликав Туреччину визнати геноцид вірмен
Европарламент

Європейський парламент у середу, 15 квітня, ухвалив резолюцію, в якій масове вбивство 1,5 млн вірмен в османській Туреччині під час Першої світової війни названо геноцидом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Європейські законодавці підтримали документ переважною більшістю голосів, заявивши, що "трагічні події 1915-1917 років направлені проти вірмен на території Османської імперії - це геноцид".

Резолюція закликає Туреччину "використовувати пам'ятні заходи з нагоди сторіччя геноциду вірмен, щоб примиритися зі своїм минулим, визнати геноцид вірмен і так прокласти шлях для справжнього примирення між турецьким та вірменським народами".

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган ще до голосування заявив, що ігноруватиме резолюцію. Після голосування МЗС Туреччини звинуватило Європарламент у спробі переписати історію.

Міністр закордонних справ Вірменії Едуард Налбандян оцінив резолюцію як крок, спрямований на захист прав людини.

12 квітня із заявою про геноцид вірмен виступив Папа Римський Франциск. Під час традиційної меси в соборі Святого Петра у Римі він наголосив, що масове вбивство півтора мільйона вірмені було "першим геноцидом XX століття". У відповідь Туреччина зажадала від Ватикану пояснень.

Туреччина припинила дипломатичні відносини з Вірменією у 1993 році. Приводом для цього стала вимога Єревана визнати геноцид вірмен в Османській імперії. За версією Вірменії, з 1915-го по 1923 рік турецькі війська навмисно переміщали сотні тисяч людей у не придатні для життя умови, що призвело до геноциду вірмен. Туреччина стверджує, що мети вбити людей не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram