ГоловнаСвіт

У Шотландії спадання економіки пов'язали зі зменшенням споживання алкоголю

Шотландська торговельна асоціація розкритикувала закон про прийнятний рівень алкоголю в крові водіїв.

У Шотландії спадання економіки пов'язали зі зменшенням споживання алкоголю
Фото: operativno.ua

Жорсткий закон про прийнятний рівень алкоголю в крові для водіїв сповільнив економічне зростання Шотландії.

Про це повідомляє The Independent з посиланням на доповідь, опубліковану Банком Шотландії (Bank of Scotland).

За словами головного економіста цього банку Дональда МакРо (Donald MacRae), новий закон позначився на звичках шотландців. Вони споживають менше алкоголю, що спричинило падіння доходів власників барів і ресторанів.

Відповідно до закону, що набув чинності в грудні 2014 року, прийнятний рівень алкоголю в крові водіїв знижено з 0,8 проміле до 0,5 проміле (в Україні цей показник становить 0,2 проміле). Шотландців попередили, що вони не порушать закон, лише якщо взагалі не будуть пити перед тим, як сідати за кермо.

Голова Шотландської торговельної асоціації Пол Ватерсон (Paul Waterson) назвав новий закон драконівським. "Через це люди припинили випивати в пабах під час обіду чи дорогою додому з роботи. Шотландці тепер не приходять у бари зі своїми сім'ями в неділю вдень", - заявив він.

Через три місяці після того, як закон набув чинності, на 27% скоротилося число водіїв, які сідають за кермо в стані алкогольного сп'яніння. Виручка шотландських барів за цей час знизилася в деяких випадках на 60%.

Існує стереотип, що шотландці вживають багато міцного алкоголю. За результатами Scottish Executive Study, за рік вони випивають 50 млн літрів алкоголю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram