ГоловнаСвіт

Гілларі Клінтон оголосила про участь у виборах президента США

Колишня перша леді збирається стати першою жінкою-президентом

Гілларі Клінтон оголосила про участь у виборах президента США
Фото: EPA/UPG

Колишня перша леді, колишня держсекретар США Гілларі Клінтон офіційно оголосила про свою участь у виборах президента США, які відбудуться 8 листопада 2016 року.

Про це повідомляє CNBC.

Заяву поширив через електронну пошту Джон Подеста, керівник кампанії Клінтон. "Я хочу переконатися, що ви першими почули це від мене. Це офіційно: Гілларі йде в президенти", - йдеться в листі Подести прихильникам Демократичної партії.

Також з'явилося перше передвиборне відео Клінтон:

Головним суперником Клінтон серед кандидатів від Демократичної партії вважають нинішнього віце-президента Джо Байдена, який поки що не повідомив про участь у кампанії. З боку республіканців про намір боротися за номінацію своєї партії вже заявили сенатори Тед Круз і Ренд Пол

Тож Клінтон стала третім офіційним кандидатом.

Нагадаємо, Гілларі Родем Клінтон народилася 1947 року в Чикаго. Під час навчання в Єльському університеті познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Біллом Клінтоном, за якого вийшла заміж 1975 року. Перед цим, 1973 року, Гілларі Клінтон отримала ступінь доктора права.

Дванадцять років була першою леді штату Арканзас (1979-1981, 1983-1993), а потім ще вісім років - першою леді США (1993-2001). 1998 року, коли спалахнув скандал навколо стосунків Білла Клінтона з практиканткою Білого дому Монікою Левінські, Гілларі підтримала чоловіка і не розлучилася з ним.

З 2001-го по 2009 рік Клінтон була сенатором від штату Нью-Йорк (Демократична партія). Уперше на виборах у Сенат вона перемогла республіканця Ріка Лаціо, удруге - республіканця Джона Спенсера.

20 січня 2007 року Гілларі Клінтон уперше оголосила про свій намір брати участь у президентських перегонах, її головним суперником у боротьбі за висунення в президенти від демократів став сенатор Барак Обама. Зрештою, в першій половині 2008 року на внутрішньопартійних праймериз більшість голосів отримав Обама, і Клінтон відступила.

Після обрання Обами він призначив її на посаду державного секретаря, яку Клінтон займала з 2009-го по 2013 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram