ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД в Іраку стратили 300 осіб

Влада Іраку готується до наступу на столицю самопроголошеного халіфату

Бойовики ІД в Іраку стратили 300 осіб
боевики ИГ (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористного угруповання "Ісламська держава" (ІД) стратили 300 осіб у місті Ель-Кайм у провінції Анбар на заході Іраку.

Про це повідомляє Iraqi News з посиланням на керівника групи вождів племен у раді провінції Наїма Гауда (Naim Gaood).

За його словами, жертвами джихадистів стали мирні жителі, яких бойовики запідозрили у співпраці з іракськими державними силами безпеки.

Раніше, 8 квітня, голова ради провінції Анбар Сабах Кархут (Sabah Karhut) оголосив про початок військової операції зі звільнення регіону від ісламістів. За його оцінками, в бойових діях візьмуть участь понад 10 тис. бійців-представників місцевих племен.

У березні стало відомо, що іракське керівництво вирішило звільнити від бойовиків ІД західну провінцію Анбар, перш ніж почати наступ на Ніневію, де знаходиться столиця самопроголошеного халіфату - місто Мосул. Таке рішення ухвалили для того, щоб уникнути ударів з флангу.

Провінція Анбар - найбільша в Іраку. Вона межує з Сирією, Йорданією і Саудівською Аравією. Рада провінції в Іраку є регіональним законодавчим органом.

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку та Леванту") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося до громадянської війни у Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram