ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін запропонував Держдумі амністувати 260 тис. осіб до 70-річчя Перемоги

Раніше президент РФ заявляв, що частих амністій не потрібно.

Путін запропонував Держдумі амністувати 260 тис. осіб до 70-річчя Перемоги
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін вніс у Держдуму проект постанови про амністію, приурочену до 70-річчя Перемоги.

Про це повідомляє сайт російського президента.

"За попередніми оцінками, амністія може зачепити до 60 тисяч засуджених до позбавлення волі та до 200 тисяч умовно засуджених, засуджених, яким невідбуту частину покарання замінено більш м'яким видом покарання, засуджених, відбування покарання яким відстрочено, а також засуджених до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, під амністію потраплять особи, вперше засуджені за умисні злочини невеликої та середньої тяжкості, які мають заслуги перед країною. Зокрема, учасники бойових дій у Чечні та Афганістані та особи, які брали участь у ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Крім того, амністію пропонують поширити на найменш соціально захищених осіб: неповнолітніх, жінок, які мають неповнолітніх дітей, вагітних, інвалідів I і II груп, чоловіків віком від 55 років і жінок віком від 50 років.

Варіанти проектів амністії, приуроченої до Дня Перемоги, пропонували думські фракції ЛДПР і "Справедлива Росія", а також президентська Рада з прав людини.

Провести широку амністію до 70-річчя Перемоги у грудні 2014 року запропонував голова Ради з прав людини (РПЛ) при президенті Михайло Федотов. Володимир Путін підтримав пропозицію, додавши, що частих амністій не потрібно.

Попередню

амністію оголошували в Росії в грудні 2013-го. Вона була приурочена до 20-річчя Конституції. Від кримінальної відповідальності тоді звільнили понад 24 тисячі осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram