ГоловнаСвіт

У Греції допустили можливість введення паралельної валюти

В Афінах сподіваються, що Меркель допоможе Греції знайти вихід із кризи

У Греції допустили можливість введення паралельної валюти

Уряд Греції підготував радикальний план націоналізації банківської системи та введення паралельної з євро валюти.

Про це пише Тhe Telegraph з посиланням на джерела у владній партії "Сіріза".

Передбачається, що такий план реалізують, якщо Афіни не зможуть домовитися з Європою про програму фінансової підтримки. Тоді уряд не матиме грошей на виконання соціальних зобов'язань. За даними видання, це змусить владу повернутися до драхми, яку вивели з обігу у 2001 році після вступу у єврозону. Саме у драхмах передбачається виплачувати пенсії і зарплати грекам.

"Ми - лівий уряд. Якщо нам доведеться вибирати: оголосити дефолт за боргами перед МВФ або оголосити дефолт за зобов'язаннями перед власним народом, то наш вибір очевидний", - зазначило джерело видання.

В Афінах вважають, що європейські кредитори досі не зрозуміли, що політичний ландшафт у Греції сильно змінився з моменту обрання "Сірізи" у січні, і що вони муситимуть зробити реальні поступки, якщо хочуть запобігти розколу валютного союзу, зазначає видання. Разом з тим, у "Сірізі" сподіваються на те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель зможе допомогти Греції у виході з кризи.

1 квітня голова МВС Греції Нікос Вутцис заявив, що його країна пропустить платіж із заборгованості МВФ 9 квітня, якщо не отримає додаткових коштів з-за кордону. За його словами, грошей у Афін залишилося на півмісяця, але пріоритетом будуть зарплати і пенсії, а не борги. Крім того, як повідомлялося раніше у п'ятницю, за даними агентства Рейтер, Греція повідомила кредиторів, що 9 квітня у країни закінчаться гроші.

18 березня єврокомісар з економічних та фінансових питань П'єр Московісі допустив відмову Греції від євро. Американський інвестор Джордж Сорос вважає, що шанси Греції покинути єврозону - 50 на 50.

У березні Індекс розпаду зони євро (EBI), який розраховується на основі опитування інвесторів, сягнув максимального значення з березня 2013 року, пише агентство Рейтер. 38% відсотків респондентів висловили впевненість, що валютний союз розколеться протягом року.

24 лютого Єврогрупа продовжила програму фінансової допомоги Афінам до червня 2015 року. При цьому уряд Греції не хоче вести переговори про повноцінну фінансову підтримку з боку ЄС і МВФ, оскільки вона вимагає введення режиму економії. Загальна сума заборгованості Греції перед кредиторами становить €320 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram