ГоловнаСвіт

Президент Молдови не поїде до Москви на 9 травня

Тімофті візьме участь у святкуванні Дня Перемоги в Кишиневі.

Президент Молдови не поїде до Москви на 9 травня
Николае Тимофти
Фото: kp.md

Президент Молдови Ніколає Тімофті і молдовські військові не братимуть участі у святкуванні Дня Перемоги в Москві.

Про це повідомив прес-секретар президента Влад Цуркану, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Президент Ніколає Тімофті дав офіційну відповідь із цього приводу: він не поїде до Москви 9 травня. Глава держави візьме участь в урочистостях, що відбуватимуться в Кишиневі відповідно до програми, яку розробляє уряд", - сказав Цуркану.

Раніше міністр оборони Молдови Віорел Чиботару повідомив, що представники армії Молдови вже отримали запрошення для участі в параді у Москві, але "політичні рішення із цього приводу належить ухвалити керівництву країни".

Молдова вже відмовлялася від участі в параді з нагоди святкування Дня Перемоги - 2010 року - тодішній в.о. президента Міхай Гімпу також відмовився їхати в Москву. Однак, за наполяганням лідерів владної коаліції, молдовські військовослужбовці все ж узяли участь у параді.

Наприкінці лютого, за наполяганням Партії комуністів, парламент Молдови проголосив 2015-й Роком ветеранів Другої світової війни.

Передбачено низку заходів з нагоди 70-річчя Перемоги. Відповідно до цього закону, уряд розробляє програму урочистостей і виніс постанову про виготовлення пам'ятної медалі "70-років закінчення Другої світової війни". Медаль не міститиме серпа і молота, її вручать до 9 травня всім живим ветеранам війни, зокрема ветеранам румунської армії. Після проголошення незалежності Молдови 9 травня їх ушановують нарівні з ветеранами Радянської армії. Усього в Молдові зараз живуть близько 1700 ветеранів війни.

Нагадаємо, від участі у святкуванні 70-річчя Перемоги в Москві раніше відмовилися президенти Болгарії, Грузії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії, а також прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, голова Євроради Дональд Туск, прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. 9 травня в російську столицю не приїде і канцлер ФРН Ангела Меркель. При цьому 10 травня вона разом із президентом Росії Володимиром Путіним покладе вінок до Могили Невідомого Солдата в Москві.

В Україні урочисті заходи, присвячені Дню Перемоги, цього року триватимуть два дні - 8 і 9 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram