ГоловнаСвіт

Литва запідозрила Росію в готовності застосувати приховані військові ресурси

Військова розвідка Литви зазначає, що Росія зараз не здатна розпочати відкритий військовий конфлікт проти Альянсу.

Литва запідозрила Росію в готовності застосувати приховані військові ресурси
Архив
Фото: president.lt

Військова розвідка Литви в понеділок подала звіт, згідно з яким Росія може зважитися на застосування "прихованих військових ресурсів" проти однієї країн - члена НАТО.

Про це повідомляє Delfi.

Звіт оприлюднив Другий департамент оперативних служб при Міністерстві оборони Литви. Його укладачі вважають, що ймовірність конвенційної війни в регіоні Балтійського моря залишається низькою, але "реальне застосування Росією військової сили в Україні, постійна демонстрація військової сили" негативно позначаються на ситуації з безпекою Литви.

Разом з тим укладачі визнають, що Росія сьогодні не подужає розпочати відкритий військовий конфлікт проти Альянсу.

"Росія поки що залишається не в силах почати військовий конфлікт проти НАТО", - йдеться в оцінці загрози національній безпеці.

Департамент оперативних служб при Мінобороні Литви вважає, що для країн регіону Балтійського моря-членів НАТО "потенційно небезпечна так звана "гібридна стратегія" Росії, що передбачає використання неконвенційних або прихованих військових ресурсів".

"Не слід виключати, що Росія може зважитися на застосування цих засобів проти одного з членів Альянсу в надії, що НАТО не зможе реагувати своєчасно і належно через складний механізм ухвалення рішень і різні інтереси країн-членів", - йдеться в документі.

Військова розвідка Литви наголошує, що останнім часом Росія послідовно збільшує фінансування військової сфери, нарощує військову активність на стратегічному західному напрямку. Як доказ цього твердження - зовсім недавно під час перевірки боєготовності російські війська продемонстрували здатність швидко посилити розміщене в Калінінградській області військове угруповання, тимчасово перекинувши додаткові сили, в тому числі і ракетні комплекси "Іскандер-М".

"Особливо висока інтенсивність бойової підготовки підвищує ймовірність випадкових або навмисних інцидентів за участю військових і бойової техніки російських збройних сил", - резюмують у документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram