ГоловнаСвіт

The Guardian повідомила про витік особистих даних лідерів G20

Особиста інформація світових лідерів потрапила в руки організаційного комітету Кубка Азії з футболу.

The Guardian повідомила про витік особистих даних лідерів G20
G20
Фото: EPA/UPG

Міністерство імміграції та охорони кордону Австралії випадково допустило витік особистих даних лідерів "Великої двадцятки" (G20).

Про це повідомляє The Guardian.

За даними газети, співробітник одного з департаментів випадково відправив секретну інформацію своєму візаві з організаційного комітету Кубка Азії з футболу. Файл містив імена, дати народження, номера паспортів і віз Барака Обами, Володимира Путіна, Ангели Меркель, Сі Цзіньпіна, Нарендри Моді, Сіндзо Абе, Девіда Кемерона й інших світових лідерів, присутніх на саміті G20 у австралійському Брисбені в листопаді 2014 року.

У міністерстві імміграції визнали цей випадок незначним і вирішили не повідомляти постраждалих. Як з'ясувалося, чиновник, який відповідав за розсилку даних, користувався програмою Microsoft Outlook. Вказуючи ім'я одержувача, він не звернув уваги на те, що завдяки автозаповненню в полі виявилася зовсім інша адреса. В оргкомітеті Кубка Азії запевнили, що їхній співробітник одразу ж витер лист, а для певності ще й очистив папку з витертими листами. Як вказано в пояснювальній записці, "малоймовірно, що інформація потрапить у широкий доступ".

Попри це, австралійська опозиція не втратила нагоди нагадати, що згідно з британським, німецьким і французьким законодавством, у разі витоку особистих даних такого типу необхідно обов'язково повідомити потерпілих. Як зазначила сенатор від Австралійської партії зелених Сара Хенсон-Янг, "тижня не минуло, як уряд заявив, що громадяни можуть без побоювання довірити державі свої особисті дані, і тепер ми раптово дізнаємося, що некомпетентні чиновники розкрили секретну інформацію про світових лідерів".

Це не перший такий випадок. У лютому 2014 року Міністерство імміграції та охорони кордонів Австралії допустило найбільший витік персональної інформації за всю історію країни: один з чиновників розмістив у відкритому доступі на сайті відомства особисті дані майже 10 тис. осіб, які перебувають під вартою. Серед них були й ті, хто попросив у Австралії політичного притулку і чиї справи перебували на розгляді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram