ГоловнаСвіт

Британія, Туреччина та Судан підтримали інтервенцію Саудівської Аравії в Ємені

Суданські війська вирушили в бік Ємену

Британія, Туреччина та Судан підтримали інтервенцію Саудівської Аравії в Ємені
Фото: www.1news.az

Великобританія, Туреччина і Судан підтримали військову інтервенцію Саудівської Аравії в Ємені.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

У британському МЗС заявили, що наступ повстанців в Адені і Таїзі свідчить про їхнє нехтування можливістю політичного врегулювання конфлікту. У відомстві зазначили, що дії Ер-Ріяда в Ємені послідували після прохання президента цієї країни Абд Раббо Мансура Хаді захистити державу від агресії повстанців. Тим не менш, у Форін-офісі вважають, що у єменської кризи може бути тільки політичне вирішення.

У МЗС Туреччини також висловили підтримку операції Саудівської Аравії і закликали хоуситів і їхніх "іноземних покровителів" припинити дестабілізацію ситуації в регіоні. У міністерстві заявили, що Ер-Ріяд заздалегідь повідомив Анкару про заплановані військові дії. У свою чергу, міністр оборони Судану Абдель Рахім Мохаммед Хуссейн (Abdel Raheem Mohammed Hussein) сказав, що його країна візьме участь у наземних і повітряних операціях проти хоуситів. За його словами, суданські війська вже вирушили в бік Ємену. Крім того, дії Саудівської Аравії зустріли підтримку з боку Ліги арабських держав, а також США.

Разом з тим, раніше в середу глава МЗС Ірану Джавад Заріф закликав Ер-Ріяд негайно припинити завдавати повітряні удари по Ємену. У МЗС Китаю також заявили, що сторони конфлікту мають усунути всі протиріччя за допомогою політичного діалогу. З аналогічною заявою виступила і глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

У ніч на четвер, 26 березня, літаки Саудівської Аравії та її регіональних союзників завдали ударів по авіабазі в столиці Ємену Сані, захопленій шиїтськими повстанцями хоуситами, а також по їх позиціях ППО.

Абр Раббо Мансур Хаді змушений був подати у відставку в січні 2015 року після того, як повстанці захопили більшу частину єменської столиці Сани. Згодом президент утік у своє рідне місто Аден, де зібрав війська і оголосив, що його відхід від влади є недійсним. Після цього в боях лояльні Хаді сили зазнали поразки, і повстанці почали масштабний наступ на Аден.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram