ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

В Іркутській області дітям заборонили читати "Колобка" і "Дюймовочку" (оновлено)

Книги для дітей вилучили з іркутських бібліотек

В Іркутській області дітям заборонили читати "Колобка" і "Дюймовочку" (оновлено)

В Іркутській області дітям заборонили читати казки та вилучили відповідні книги з бібліотек.

На думку влади, твори "Карлсон", "Дюймовочка" та "Колобок" містять шкідливу інформацію, повідомляє сайт "Эха Москвы"

Список казок, повністю заборонених для прочитання дітям різного віку і поширення серед неповнолітніх, озвучив радник президента Володимир Толстой у Держдумі на засіданні "круглого столу" на тему ролі літератури у патріотичному вихованні.

Документ створили у районному відділі народної освіти Іркутської області на основі закону про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їхньому здоров'ю. Згідно з документом, "Карлсон, який живе на даху" заперечує родинні цінності і формує неповагу до батьків, а "Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна" здатні викликати у дітей бажання займатися бродяжництвом.

Понад те, навіть твори для найменших викликали невдоволення місцевих чиновників. Їх обурило, що у казці "Іван Царевич та Сірий Вовк" присутні сцени крадіжки, зокрема - епізод з викраденням коня і Олени Прекрасної. У "Колобку" угледіли сцени фізичного насильства, а в "Дюймовочці" факти примусу до вступу в шлюб.

Окресливши всі претензії представників органів освіти Іркутської області, Володимир Толстой резюмував, що дітям забороняють казки, на яких виросли їхні батьки, бабусі і дідусі.

Президент Російської книжкової спілки Сергій Степашин зі свого боку запропонував законодавцям уважніше ставитися до своєї діяльності і думати при ухвалення законів.

Оновлено: Влада Іркутської області спростували заборону на читання дитячих книг. Про це повідомляє агентство "Интерфакс-Сибирь" з посиланням на заступника міністра освіти регіону Максима Парфьонова.

"У районному відділі народної освіти мені особисто спростували наявність якогось розпорядження, що містить список заборонених для дітей книг, тим більше таких класичних, знайомих всім з дитинства. Спростували там також будь-які факти вилучення дитячої літератури з бібліотек", - зазначив Парфьонов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram