ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія задіює в Ємені 150 тис. військових і 100 винищувачів

У МЗС Ємену заявили, що операція триватиме, поки повстанці не здадуться

Саудівська Аравія задіює в Ємені 150 тис. військових і 100 винищувачів
Король Саудовской Аравии Салман ибн Абдул-Азиз Аль Сауд
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія має намір задіяти 100 винищувачів і 150 тис. військовослужбовців у військовій операції проти шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені.

Про це повідомляє телеканал Al Arabiya.

Наказ розпочати кампанію проти хоуситів опівночі віддав саудівський король Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд.

Свою військову авіацію готові надати такі країни, як Об'єднані Арабські Емірати, Кувейт, Бахрейн, Катар і Йорданія, уточнює Al Arabiya. Зокрема, ОАЕ направлять 30 винищувачів, Бахрейн і Кувейт - по 15, Катар - 10, Йорданія - шість.

Крім того, в кампанії беруть участь Єгипет і Пакистан, що направили в район Ємену ВМС і ВПС. Ці дві країни, а також Судан висловили готовність виділити на операцію проти хоуситів сухопутні контингенти. Серед країн Перської затоки в операції не бере участь Оман.

Міністри закордонних справ країн, що входять до Ліги арабських держав, обговорять у п'ятницю, 27 березня, запит уряду Ємену на військове втручання проти підтримуваних Іраном шиїтських бойовиків.

Літаки коаліції у ніч на четвер, 26 березня, завдали ударів по авіабазі у єменської столиці Сані, захопленій повстанцями, а також по їхніх позиціях ППО. Хоусити у свою чергу заявили про десятки жертв серед цивільного населення.

За інформацією Al Arabiya, унаслідок авіанальотів саудівської та еміратської авіації у ніч на четвер вбиили кількох хоуситських воєначальників - Абдель Халік аль-Хуті, Юсеф аль-Мадані і Юссель аль-Фіші.

Міністр закордонних справ Ємену Ріяд Ясин заявив саудівському телеканалу, що операція триватиме, поки хоусити не погодяться на мирні переговори і відступлять з усіх позицій, зайнятих з моменту захоплення столиці у вересні 2014 року.

Криза в Ємені триває від серпня 2014 року. Наприкінці січня шиїтські заколотники хоусити змусили президента Абд Раббо Мансура Хаді оголосити про відставку. Згодом глава держави перебрався зі столиці країни Сани у своє рідне місто Аден, де він збирає своїх прихильників. Єменська столиця Сана залишається під контролем хоуситів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram