ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Вандали розгромили імпровізований меморіал на місці вбивства Нємцова

Прихильники російського руху "Антимайдан" назвали Нємцова "зрадником Росії"

Вандали розгромили імпровізований меморіал із квітами і свічками на місці вбивства оппозиційного політика Бориса Нємцова на Великому Москворецькому мосту у центрі Москви.

Про це повідомив у Twitter член федеральної політради "РПР-Парнас" партії Ілля Яшин.

"Якась боягузлива мерзота розгромила меморіал Нємцова на мосту біля Кремля. Навіть після смерті він їм поперек горла стоїть", - написав Яшин, опублікувавши на підтвердження фото того, що сталося.

Відповідальність за напад взяли на себе прихильники російського руху "Антимайдан" з організації SERB. Про це написав на своїй сторінці у "ВКонтакте" активіст руху, актор Ігор Бекетов (псевдонім - Гоша Тарасевич).

У нападі брали участь чотири людини з георгіївськими стрічками. Вони зірвали саморобну табличку "Нємцов міст", розбили рамки з фотографіями, а також повісили на стовпах плакати з критикою на адресу вбитого політика.

Свій вчинок вандали пояснили тим, що їх обурила пропозиція прихильників Нємцова перейменувати Великий Москворецький міст на його честь. Самого політика вони назвали "зрадником Росії".

Опозиційного політика Бориса Нємцова вбили увечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту. У співголови партії "РПР-Парнас" і депутата Ярославської облдуми влучили чотири кулі, він помер на місці. Громадянка України Анна Дурицька, яка перебувала з ним у цей час, не постраждала.

8 березня Басманний суд Москви заарештував за підозрою у вбивстві політика Бориса Нємцова п'ятьох осіб: Заура Дадаєва, Анзора Губашева, Шагіта Губашева, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва. Першим двом звинувачення у вбивстві висунули ще 8 березня, Ескерханову і Бахаєву - 16 березня.

Спочатку слідство висунуло звинувачення у вбивстві з корисливих мотивів або за наймом, проте надалі його перекваліфікували на вбивство з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті.

Разом з тим, 24 березня повідомлялося, що слідчі відмовилися від версії про вбивство Нємцова чеченцями.

Співголова партії "РПР-Парнас" Михайло Касьянов запропонував перейменувати на честь загиблого опозиціонера Великий Москворецький міст. Колишня співголова "Союзу правих сил" Ірина Хакамада заявила, що на честь Нємцова можна було б назвати вулицю, поряд з якою його вбили, або повісити пам'ятну дошку на будинку, де він жив.

Сергій Капков, який до 10 березня очолював департамент культури Москви, заявив, що пам'ятник Борису Нємцову у столиці можуть встановити тільки через 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram