ГоловнаСвіт

Сорос: шанси виходу Греції з єврозони - 50 на 50

На думку американського мільярдера, Греція не зможе самостійно подолати економічну кризу

Сорос: шанси виходу Греції з єврозони - 50 на 50
Сорос
Фото: EPA/UPG

Американський фінансист і меценат Джордж Сорос вважає, що шанси Греції покинути єврозону становлять 50 на 50.

Про це він заявив в інтерв'ю Bloomberg.

За словами Сороса, "хвороби" грецької економіки намагалися лікувати неправильним способом, і тепер все йде нанівець. "У цій грі неможливо виграти, і найкраще, що може статися, - це бардак", - зазначив інвестор.

На думку Сороса, переговори між урядом Греції та Брюсселем про розморожування фінансової допомоги можуть закінчитися провалом. Як вважає фінансист, навіть якщо відкладати виплати за держборгом на невизначений термін, країна все одно не зможе розібратися з наявними труднощами. У грецькій економіці не утворюється профіциту бюджету навіть без урахування витрат на обслуговування боргу, додав він.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас має намір переконати кредиторів розморозити надання фінансової допомоги. Напередодні переговорів Мінфін країни направив до Брюсселя лист із планом реформ. Окрім іншого реформа передбачає збільшення доходів держави за рахунок боротьби з податковими ухильниками, а також створення ради для спостереження за станом економіки.

Після перемоги на виборах у січні Ципрас сформував альтернативу програмі жорсткої економії. Як лівий політик, він запропонував збільшити податкове навантаження на заможних громадян і великі корпорації. Таким чином прем'єр сподівається уникнути економії на соціальних витратах. Опоненти Ципраса вважають, що у разі реалізації його програми Грецію змусять залишити єврозону.

У грудні основні кредитори Афін - ЄЦБ, МВФ і Єврокомісія - заморозили близько €500 млн фінансової допомоги, зажадавши проведення у Греції економічних реформ. Ці гроші надійшли у стабілізаційний фонд країни, проте знаходяться під контролем європейської фінансової влади. ЄС також не вирішив, чи направить Афінам кошти з другого пакету допомоги, який перевищує €7 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram