ГоловнаСвіт

Китай та Індія домовилися підтримувати мир на спірних ділянках кордону

Пекін і Нью-Делі маютьнамір налагодити дипломатичні відносини

Китай та Індія домовилися підтримувати мир на спірних ділянках кордону
архив

Китай та Індія домовилися підтримувати мир уздовж спільного кордону в Гімалаях.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У Нью-Делі відбулися переговори двох держав про прикордонну проблему, їхні підсумки закріплено в офіційній заяві МЗС КНР.

Представники Пекіна і Нью-Делі домовилися продовжити консультації щодо спірних територій, але на мирній основі, враховуючи інтереси кожної з залучених у конфлікт держав, а також в інтересах "глобального миру та розвитку".

"Обидві сторони мусять працювати разом, щоб домогтися практичного співробітництва в усіх областях, а також підвищити координацію з глобальних і міжнародних питань", - стверджується в підсумковому документі.

Для Нарендри Моді це перші переговори щодо прикордонної проблеми після його призначення прем'єр-міністром Індії. Переговори активізувалися у зв'язку з підготовкою візиту Моді в Китай у травні цього року.

Зараз дві найбільш населені країни світу розділяє умовна лінія, що отримала назву "лінія Макмагона" (за іменем секретаря у закордонних справах Британської Індії, який запропонував цю межу у 1914 році - ред.). Індія та уряд Далай-лами (фактичного керівника держави Тибет - ред.) визнали чинний кордон, а Китай - ні, про що заявив в офіційній дипломатичної ноті КНР у 1959 році.

Територіальна суперечка стала приводом до прикордонної війни двох держав у вересні-листопаді 1962 року. Формально у конфлікті переміг Китай, але КНР в односторонньому порядку припинила бойові дії після оголошення про нейтралітет СРСР і початку американських поставок зброї до Індії.

За 45 років неодноразово робилися спроби домовитися про прикордонну проблему. Зокрема, дві китайсько-індійські угоди - від 1993 року і 1996 року - були безрезультатними. Спірними залишаються дві ділянки прикордонної території. Одна у північно-східній частині Кашміру, друга - на півночі штату Аруначал-Прадеш. Площа другого спірної ділянки перевищує 82 тис. квадратних кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram