ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Слідчі відмовилися від версії про вбивство Нємцова чеченцями, - ЗМІ

СКР проведе лінгвістичну перевірку листів Нємцову

Слідчі відмовилися від версії про вбивство Нємцова чеченцями, - ЗМІ

Співробітники Слідчого комітету Росії (СКР), що займаються вивченням обставин вбивства опозиціонера Бориса Нємцова, призначили проведення лінгвістичної експертизи електронного листування політика, в якому могли міститися погрози фізичною розправою.

Про це повідомляє газета "Коммерсантъ" з посиланням на близьке до слідства джерело.

За даними співрозмовника видання, кількість листів в електронній пошті Нємцова виявилася великою, і слідчі витратили чимало часу на читання повідомлень. Прямих погроз у листах слідчі не виявили, проте деякі співрозмовники Нємцова сприймали його громадську та політичну діяльність "занадто близько до серця" та дозволяли собі емоційні висловлювання, що виходили "далеко за рамки пристойності".

Визначити ступінь небезпеки цих повідомлень тепер повинні лінгвісти, які мусять вивчити "продукти мовної діяльності" опонентів Нємцова на предмет погроз вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень.

Газета зазначає, що рішення про проведення експертизи свідчить про відмову слідчих від опублікованої раніше версії про вбивство Нємцова п'ятьма чеченцями, які нібито зненавиділи політика через його висловлювання про трагедію в редакції журналу Charlie Hebdo. Як пише "Коммерсантъ", жоден з тих, хто потрапив під арешт, листування з опозиціонером не підтримував, а більша частина навіть не знала про його існування.

Співрозмовник видання пояснив, що тепер слідчі припускають участь у скоєнні злочину якогось замовника, який найняв обвинувачених через посередників за 5 млн рублів (близько $83 тис.). За його даними, серед можливих підозрюваних можуть виявитися "не тільки войовничі ісламісти, але й знайомі йому люди", яких нібито обурив відхід "політика-державника" в опозицію.

Адвокат убитого політика Вадим Прохоров у бесіді з виданням закликав слідчих вивчити обставини попередніх нападів на Нємцова: у 2009 році під час виборчої кампанії в Сочі йому плеснули в обличчя розчином нашатирного спирту, кілька років тому на його машину скинули унітаз, а в липні минулого року у "Фейсбуці" йому погрожував вбивством користувач "Дмитро Філіппов".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram