ГоловнаСвіт

Більшість росіян очікують позитивних наслідків від анексії Криму, - опитування

Громадяни РФ пишаються, схвалюють і горді за країну через збройне захоплення півострова.

Більшість росіян очікують позитивних наслідків від анексії Криму, - опитування
архив
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян (69%) вважають, що анексія Криму Росією матиме позитивні економічні та політичні наслідки.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром".

Негативних змін у зв'язку зі збройним захопленням півострова очікують 17% опитаних. Іще 5% не передбачають змін узагалі.

Рішення про анексію Криму схвалюють 44%, 32% - горді за країну, у 28% це викликає почуття торжества справедливості. Частина учасників опитування зізналася, що події березня 2014 року породили в них негативні почуття: у 4% - несхвалення, у 3% - страх, у 1% - сором. Ще 28% учасників опитування нічого не відчувають із цього приводу.

Також соціологи з'ясували, які мотиви росіяни бачать у діях влади в Криму. На думку 55% респондентів, російське керівництво прагнуло захистити російське населення півострова; 40% упевнені, що влада хотіла відновити історичну справедливість, повернувши Росії її території. Третина учасників опитування (33%) вважає, що Росія так хотіла навести лад і стабілізувати ситуацію в умовах політичного хаосу в Україні.

На думку 72% респондентів, насильницька анексія Криму свідчить про повернення Росії до ролі "великої держави". 14% опитаних побачили в цьому бажання влади відволікти росіян від реальних проблем усередині країни. Ще 14% не змогли відповісти.

Опитування проводили 13-16 березня серед 1600 осіб із 46 регіонів країни.

Росія анексувала Крим у березні 2014 року після збройного вторгнення і референдуму "під дулами". Україна і Захід не визнали голосування легітимним. Того самого місяця кілька країн увели санкції проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram