ГоловнаСвіт

Путін запропонував Білорусі й Казахстану створити валютний союз

Президент РФ шукає захист від зовнішніх фінансово-економічних загроз

Путін запропонував Білорусі й Казахстану створити валютний союз
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін запропонував розглянути питання про формування в майбутньому валютного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Про це повідомляє ТАСС. "Працюючи пліч-о-пліч, легше реагувати на зовнішні фінансово-економічні загрози, захищати наш спільний ринок", - заявив Путін після зустрічі з лідерами цих країн в Астані.

Раніше Путін доручив Центробанку й уряду визначити подальші напрямки інтеграції у валютній і фінансовій сферах в рамках Євразійського економічного союзу "з опрацюванням доцільності та можливості створення в перспективі валютного союзу". Це завдання голови держави мають виконати у співпраці з центральними банками держав-членів ЄАЕС до 1 вересня 2015 року.

Наприкінці січня президент Білорусі Олександр Лукашенко відкинув ідею єдиної валюти з Росією. Він також зауважив, що якщо це і відбудеться, то не тільки російський рубль може стати платіжною одиницею союзу.

2014 року Євразійська економічна комісія (ЄЕК) висловила думку, що переходити на єдину валюту в рамках Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) до формування єдиного фінансового ринку 2025 року немає сенсу. Труднощі з уведенням єдиної валюти на території союзу пояснили різною реакцією національних валют і національних економік на зовнішню кон'юнктуру, зокрема на динаміку нафтового ринку.

Договір про створення Євразійського економічного союзу розробляли з листопада 2011 року. В основі договору, учасниками якого є Росія, Білорусь і Казахстан, лежить правова база Митного союзу і Єдиного економічного простору. Три країни гарантують вільне пересування товарів, послуг, капіталів і робочої сили, а також проведення узгодженої політики в ключових галузях: енергетиці, промисловості, сільському господарстві, транспорті. Договір про створення союзу підписали на засіданні економічної ради в Астані, він набув чинності з 1 січня 2015 року.

У жовтні 2014 року в Євразійський економічний союз увійшла Вірменія. Вона офіційно стала членом ЄАЕС з 2 січня 2015 року. А в грудні 2014 року в Євразійський союз увійшов Киргизстан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram